Изетбеговић / Фото: Архива
21/06/2021 u 11:33 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Изетбеговић: Милошевић је Црногорце увукао у агресију у БиХ, али су показали чојство

Нервозне реакције које долазе из Србије показују да још нису спремни да се суоче са истином, каже лидер СДА

Лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је да је Резолуција Скупштине Црне Горе, којом се осуђује геноцид у Сребреници и забрањује његово негирање, велики корак ка прихватању истине о догађајима из 90-их година.

Подсјетимо, српски предсједник Александар Вучић усвајање Резолуције оцијенио је као покушај наметања колективне одговорности Србима и Србији.

Изетбеговић је оцијенио да је то основ за наставак успостављања повјерења и изградње бољих односа међу државама и народима на Балкану.

- Нервозне реакције које долазе из Србије показују, нажалост, да на тој страни још нема спремности за такву врсту суочавања са истином. Томе најбоље свједочи реакција Вучића који Црној Гори приговара што се ‘мијеша у питање Сребренице’ и пита се "какве везе има Сребреница са Црном Гором" - написао је лидер СДА, син Алије Изетбеговића. 

Према његовим ријечима, Црногорци и Црна Гора, као и сви народи и државе који припадају цивилизованом и демократском свијету свакако треба да се „мијешају у питање Сребренице“.

- Било који злочин почињен над недужним људима, а нарочито геноцид, тиче се сваког праведног и истинољубивог човека на свијету, сваког народа и сваке државе - навео је Изетбеговић.

Додао је да томе свједоче бројне резолуције широм свијета, од САД и Аустралије, до Азије и Европе, којима је осуђен геноцид над Бошњацима у Сребреници.

- Посебно Црна Гора има шта да каже о геноциду који је почињен у Сребреници, јер је политиком режима Слободана Милошевића била увучена у агресију на Босну и Херцеговину и зло које је почињено широм Балкана- нагласио је лидер СДА.

Изетбеговић је даље рекао да су Црногорци у Скупштини Црне Горе, са сребреничким цвијетом на реверу, показали да у њима живи храброст и истинољубивост, коју они једном ријечју зову – чојством.

- То чојство значи осврнути се за собом, погледати се у огледало и признати да си направио грешку и гријех. Црногорци су оваквим односом, попут највећих европских народа, показали да су спремни да одбаце историјске заблуде и да на темељима истине, ма колико она некад горка била, граде будуће односе са својим окружењем - оцијенио је он.

Истакао је да је прије пар година изгледало да ће и Србија, предвођена Вучићем, имати снаге да се суочи са прошлошћу.

- Нажалост, то се није десило и вјероватно се неће ни десити. Вучић се враћа самозаваравању у ком било који Србин и Србија никад не могу бити криви и одговорни за почињено зло. А криви су- закључио је Изетбеговић.

Izdvojeno

31. jul 2021 02:07