Бакир Изетбеговић / - РТРС
08/11/2021 u 22:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изетбеговић: Неће бити рата у БиХ jер народи нису за то

Казао је да се криза у БиХ неће риjешити jедним сусретом, већ да ће то бити процес

Нема разлога за рат. Да би било рата, народи треба да буду угрожени, али тога нема у БиХ. Кад неко води ирационалне политике и угрожава мир народ реагуjе. Народ ниjе за то, ни Бошњаци, ни Срби, ни Хрвати, људи планираjу одморе, а не ратове, рекао jе у емисиjи “Иза вести” на Н1, предсjедник Странке демократске акциjе Бакир Изетбеговић

Изетбеговић каже да његова странка има утицаj и додаjе да би ствари отишле куда не треба, да тог утицаjа нема.

– Ми то држимо, само немамо довољно снаге да све тjерамо у правом смислу. Додик то овако формулише – међународна заjедница jе на страни муслимана. Ми смо спремни унаприjед да потпишемо све што нам експерти из ЕУ предложе, ми смо кооперативна снага коjа жели мир и стабилност, ми то спроводимо за разлику од Додика – рекао jе Изетбеговић.

На питање ако jе то тако зашто су у коалициjи, Изетбеговић одговара да jе то због гласова коjе jе добила странка Милорада Додика, као и ХДЗ, без коjих jе немогуће направити већину.

– Ми све вриjеме помажемо политици коjа долази из Републике Српске, да се уразуми и не ради апартхеjд у диjелу БиХ. 20 одсто несрба у РС има три одсто позициjа у државноj власти, jедан одсто има руководеће позициjе. Они су на папиру jеднако правни, плаћаjу порез, али слави се 9. jануар када су Срби одлучили да се разиђу и дужни су да славе ту славу. Стави се плоча на Палама Радована Караџића. То су ненормалне политике и апартхеjд у коме наши људи живе. Помажемо људима из СНСД-а да се боље понашаjу – каже предсjедник СДА.

На састанку са предсjедником Турске Реџепом Таjипом Ердоганом jе било риjечи о свему, каже Изетбеговић и додаjе да Ердоган има добре односе са Вучићем и Додиком и да то треба искористити.

– Умjесто да правимо проблеме коjи ће да тjераjу дjецу, хаjде да правимо аутопут Београд-Сараjево гдjе нам може помоћи Турска. Ердоган jе гениjалац, од неуредног града, Истанбула, jе направио модеран, направио jе наjснажниjу армиjу. Он човjек зна да препозна. Упознаће га сарадници са ситуациjом у БиХ, па можда он са своjим искуством препозна нешто што ми не видимо – навео jе Изетбеговић.

Предсjедник СДА тврди да жели да се види с предсjедником Србиjе –било гдjе“.

– Можемо се наћи у Брчком, Биjељини. Вучић jе имамо састанак с Додиком, након чега jе Додик –спустио дурбин“. Ниjе та прича ад акта, до њега jе да понуди термин, а jа да понудим локациjу – наводи он.

Поручуjе да "Србиjа треба да се окрене уназад и одустане од тога да не види шта се десило у БиХ“.

– Пола териториjе jе етнички очишћено од Бошњака и Хрвата, направљени су концентрациони логори, геноцид у Сребреници. То jе та страна урадила, српски народ то не зна. А руководство помаже да се с тим не суочи. Вучић у то вриjеме ниjе командовао том армиjом, он jесте имао младалачке испаде – рекао jе Изетбеговић.

Каже и да се криза у БиХ неће риjешити jедним сусретом, већ да ће то бити процес.

– Додик ће да се бори и испробава докле може ићи, онда ће покушати нешто да спасе, добиће санкциjе. Мени могу да захвале што сам кооперативан, гледаћу да уразумим, понудио сам му да се сретнемо, али одбио jе – поручуjе предсjедник СДА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:08