Бакир Изетбеговић / - РТРС
31/10/2021 u 20:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изетбеговић: Неопходно је да Бошњаци и Хрвати поново буду заједно

Изетбеговић је казао да није потпуна истина да је амерички дипломата Метју Палмер на страни ХДЗ-а, како се представља у медијима

Бакир Изетбеговић, предсједник СДА и члан Колегија Дома народа ПС БиХ, гостовао је у емисији "Седам плус" на Хаyат ТВ, преноси Аваз.ба. 

Говорио је о тренутној политичкој ситуацији у БиХ, промјени Изборног закона, пријетњама Милорада Додика а коментирао је и блокаде које стижу из мањег бх. ентитета.  

Изетбеговић је на почетку појаснио ко је могао очекивати да ће пробосанске снаге бити линија мањег отпора.

- Видјели смо да, с обзиром на ово што ради Милорад Додик и СНСД, међународна заједница се буквално повлачи у смислу преговора око Изборног закона у односу на те снаге и ништа не рачуна посебно на њих, ни на какав компромис, уступак. Разноврсни сусрети у Загребу, Београду, координација и разноврсне поруке и коначно Палмерова изјава да је у овом часу битно ријешити позицију Предсједништва, односно изаћи у сусрет ономе што тражи упорно већ годинама Човић и ХДЗ и да остало може причекати. Оно остало за што смо ми заинтересирани да може причекати. Тако да сам ја прије почетка било каквих разговора хтио јасно казати јавно, наравно и онима који су медијатори тих преговора, али и јавности да то неће ићи тако и да се мора постићи избалансиран договор у којем ће и пробосанска страна бити задовољна – рекао је Изетбеговић. 

Милорад Додик прави проблем

Изетбеговић је казао да није потпуна истина да је амерички дипломата Метју Палмер  на страни ХДЗ-а, како се представља у медијима.

- Тако се то приказује и етаблира. О ономе што ће послије услиједити о чему ћемо причати нисам сигуран да је то 100 посто тако. У принципу дипломати добију неки задатак и онда иду линијом мањег отпора. Мислим да и у Вашингтону и Бриселу се не виде неки битни детаљи с те даљине, али општа слика је отприлике ова. 

Српска страна предвођена Милорадом Додиком прави проблем. Неопходно је да Бошњаци и Хрвати поново буду заједно, као што је то било с Вашингтонским споразумом 1993. године, да би се то стабилизирало. Не смије се дешавати да су Бошњаци и Хрвати супротстављени и онда су дипломате добили задатак да то тако раде. 

Проблем је што у трочланом Предсједништву, један од чланова Предсједништва по њима није изабран већином хрватских гласова, дакле ту ствар треба ријешити, да се помири, па да Бошњаци и Хрвати заједно се супротставе неким авантуристичким и дестабилизирајућим политикама које предводи СНСД. Дипломате су добили такав задатак и кренули су линијом мањег отпора, и морали смо их упознати да то не може ићи тако – поручио је лидер СДА.

ХДЗ тактизира

За три члана Предсједништва би се брисали национални префикси и директан избор, појаснио је Изетбеговић план међународне заједнице, додавши како је бирање префикса њихово рјешење за домове народа.

- ХДЗ тактизира. Оно што су некад прихватали, сад одбацују као што је укидање националних префикса. Мислим да је то њихова тактика, заузимање позиција и да ће некад то прихватити јер је другачије немогуће имплементирати пресуду Сејдић-Финци - изјавио је Изетбеговић гостујући на Хаyату.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:09