Грајф / Фото: FRISCO GENTSCH/POOL
24/08/2021 u 19:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Израелски историчар: У Сребреници су се десили страшни злочини, али то није геноцид

Нема основа за тврдње да је око 8.000 Бошњака убијено у јулу 1995. године, тврди Грајф

У Сребреници се није догодио геноцид и нема основа за тврдње да је око 8.000 Бошњака убијено у тој регији у јулу 1995. године, закључци су Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

Извјештај те комисије представљен је данас у Београду у присуству осморо чланова те комисије, преноси РТС. 

Kомисија, на чијем је челу израелски историчар и стручњак за историју холокауста Гидеон Грајф, формирала је Влада Републиике Српске у марту 2019. године и пуне двије године је радила на извјештају који је објављен на више од 1.000 страна.

Према процјенама Kомисије, између 1.500 и 3.000 бошњачких војника је заробљено и убијено на више различитих локација, а Грајф каже да Kомисија не сматра да се у Сребреници догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

- Међутим, Комисија препознаје чињенице да је хиљаде људи убијено на најстрашније начине и да одговорни за те злочине морају бити приведени правди.Kао Kомисија стојимо иза сваког слова, наш једини циљ је била истина, сигурни смо да су наши резултати истинити и да представљају реално стање ствари. Обавили смо детаљан посао и вјерујемо да ће извјештај бити коришћен у региону - додао је он. 

Kомисија је, каже, процијенила да се злочини у Сребреници не могу сматрати геноцидом у складу са чланом 6. Римског статута заједно, јер слично понашање, како је навео, морало би да се понови против једне исте групе.

Грајф сматра да је кључно да се геноцид дефинише како треба и да се тај термин не користи олако.

- Ако бисмо термин геноцид непрестано користили, временом би тај термин постао безначајан. Тако би свака војска и сваки конфликт постао геноцидан - рекао је Грајф.

Према његовим ријечима, извјештај Kомисије треба да помогне свима у суочавању са прошлошћу, да ојача толеранцију међу народима у БиХ и помогне коначном помирењу и заједничком суживоту свих народа у БиХ.

Нагласио је да Kомисија не жели да умањи патњу и страдање било којих жртава и да чланови поштују и саосјећају са свим жртвама свих народа из рата у БиХ.

- Kомисија је жељела да стигне до истине. Жељели смо да спроведемо анализу која ће ставити људску патњу у контекст помирења и дијалога. Надамо се да ће након објављивања овог извјештаја бити спровддени конкретни кораци како би се сви суочили са прошлошћу - навео је Грајф.

Додао је да је једини начин помирења и дијалога да сви народи и сви представници међународне заједнице одају почаст страдалима у исто вријеме на свим мјестима гдје су се страдања догодила, без изузетка.

Грајф је рекао да је комисија, састављена од 10 еминетних свјетских стручњака из различитих области, била потпуно независна у раду.

- Нико није покушао да се мијеша, да ствара притиска и да нам диктира шта треба да радимо. Влада Републике Српске дала нам је потпуно слободу и обећала да ће прихватити какви год буду закључци извјештаја. Преузела је велики ризик на себе, али то је била њена одлука и влада је одржавала своју ријеч - рекао је Грајф.

Навео је да су чланови Kомисије имали прилику да изуче перцепције које људи имају везане за злоцине почињене у Сребреници 1995. године, а мултидисциплинарни састав комисије омогућио је да чланови имају различити приступ и користе различите методологије.

- Осим коришћења документације која нам је била доступна, докумената који постоје при Хашком трибуналу користили смо различита свједочења и судске пресуде- закључио је израелски стручњак. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:17