град, илустрација / - фото: Твитер
25/05/2022 u 20:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Јак град у дјеловима Хрватске, невријеме у Словенији

Страшно, шта је било. Ужас и ужас. У животу то нисам видио, град је био величине кромпира, казао је за Загорје Интернатионал директор Хума на Сутли Звонко Јутриша

Јак град данас поподне је погодио подручје Хума на Сутли, Преграде, Мачља и околину. Невријеме је погодило и вараждинско подручје.

Штета тек треба да се процијени, али, како кажу мјештани Загорја, гђе је пала, штета на усјевима је тотална, а осим усјева оштећена су и нека стакла, прије свега аутомобили, преноси Загорје.цом.

- Страшно, шта је било. Ужас и ужас. У животу то нисам видио, град је био величине кромпира. У центру општине сва кола су разбијена, није за поправку, само да се мијењају. Идем сада на терен да видим како је у осталим дијеловима Хума на Сутли - рекао је за Загорје Интернатионал директор Хума на Сутли Звонко Јутриша, преноси Индекс.хр.

Нешто послије 17 сати шире вараждинско подручје погодило је снажно невријеме праћено вјетром и градом, јавља Aktualno.com.

Комади леда на моменте су били величине ораха, а на краће вријеме прекрили су травњаке и путеве.

Наранџасти аларм за континенталну Хрватску

Са сјеверозапада се током послијеподнева у цијелој земљи очекује постепено повећање облачности, а на копну повремено с кишом и грмљавином. Према вечери, уз јачи развој облачности, локално изражени пљускови или грмљавина вјероватни су првенствено у сјеверозападним и сјеверним крајевима, а увече и у Славонији.

Вјетар слаб до умјерен југозападни, увече сјеверни, пролазећи са јаким ударима. На Јадрану слабо и умјерено, на отвореном понегђе и врло јужно. Највиша дневна температура углавном од 26 до 31°Ц.

Метеоаларм је издао наранџасто упозорење за Славонију и централну Хрватску због могуће јаке грмљавине и вјетра. Због могућег лошег времена Хрватски Телеком је обавијестио кориснике да заштите своју опрему.

- Данас се очекује грмљавина у вашем подручју. Да бисте заштитили своје уређаје, препоручујемо вам да искључите телефон и кабл за напајање из утичница - рекли су они.

Јако невријеме погодило је и Словенију

Око 16.30 источне и сјевероисточне ђелове Словеније захватило је јако невријеме са обилним падавинама, градом и јаким вјетром. Агенција за животну средину Републике Словеније (Арсо) је због тога објавила наранџасти аларм.

Како преноси портал Неурје.си, систем јаких суперћелијских олуја око 16.30 сати прешао је сјевероисточни дио земље. Најгоре је било на подручју Прекмурја, Прлекије и Халоза. Борбе су се водиле и у Рогашкој Слатини. Олуја се креће ка Мађарској.

Управа заштите и спасавања је до 18 сати забиљежила 49 догађаја. Највећи број њих забиљежен је на подручју Помурја, њих 24. Оштећен је велики број кровова. На терену су активиране 24 ватрогасне јединице, а интервенције су и даље у току.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
05. avgust 2022 23:56