Јанша / Фото: ЕПА
27/06/2021 u 18:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јанша честитао Трампу побједу на изборима, па постао "европско неваљало дијете"

Kритичари нападају премијера Словеније за све ауторитарнију владавину и за однос према медијима

Предсједавање Европске уније биће под посебном лупом због сврставања словеначког премијера Јанеза Јанше у европског "анфан терибла" (енфант террибле - неваљало дете).

ЕУ је први пут предсједавала у првој половини 2008. године, само три и по године после уласка у ЕУ и била је прва међу новим чланицама која је преузела предсједавајућу дужност. На челу словеначке владе и тада је био Јанша.

Прво словеначко предсједавање било је у другачијим околностима. Тада је улога земље предсједавајуће ЕУ била видљивија и важнија него што је то случај после ступања на снагу Лисабонског уговора 2009. године. 

Тада је састанке на врху ЕУ водио и припремао челник земље предсједавајуће Унијом, а данас је то у опису посла предсједника Европског савјета.

Исто се односи и на Савјет за опште послове којим предсједава високи представник за спољну политику и безбједност, а не министар иностраних послова земље предсједавајуће.

Хина преноси да ће словеначко предсједавање бити под лупом, јер је Јанша, сврстан уз европског "анфан терибла" Виктора Орбана, а осим тога изазвао је свјетску пажњу пошто је прије објављивања резултата предсједничких избора у САД, унапријед честитао Доналду Трампу, који је изгубио изборе.

Kритичари нападају Јаншу за све ауторитарнију владавину и за однос према медијима, посебно због ускраћивања финансирања словеначке новинске агенције СТА.

Јанша је од преузимања премијерске дужности у марту прошле године на Твитеру више пута нападао медије и новинаре, словеначке и стране.

Противници га такође оптужују да користи пандемију коронавируса за подривање независности правосуђа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:43