Јанез Јанша / - РТРС
31/05/2022 u 15:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jанша: Нафта је мањи дио проблема, најтврђи орах ће бити ембарго на руски гас

Додао jе да jе jош важниjа тема од тога колико ће руске нафте купити Европа, jер су нарасле цене енергиjе, преноси Хина

Одлазећи словеначки премиjер Jанез Jанша оцијенио jе да договор о поступноj забрани увоза нафте из Русиjе не рјешава у цјелости проблематику стања у Украjини jер ће Русиjа због раста цијена енергената на свјетском тржишту и даље имати средства за финансирање рата.

Нафта jе мањи дио проблема кад jе ријеч о санкциjама против Русиjе коjи се тичу енергетике, а наjтврђи орах ће бити ембарго на руски гас, рекао jе Jанша новинарима коjи прате самит ЕУ у Бриселу, додавши да жели срећу онима коjима остаjе да реше ту „квадратуру круга“.

Додао jе да jе jош важниjа тема од тога колико ће руске нафте купити Европа, jер су нарасле цијене енергиjе, преноси Хина.

Ако Русиjа прода и пола количине нафте у односу на досадашње испоруке по растућим цијенама енергената на тржишту коjе jе агресиjом на Украjину дестабилизовала и даље ће, рекао jе Jанша, моћи да финансира своj рат.

Jанша jе додао како се нада да ће данас на самиту бити нађена конкретниjа решења како утицати на цијене енергената jер jе то и стање у Украjини главни проблем.

- Сада треба ускладити приоритете и ако ЕУ нађе прави приступ, онда ће се цене енергената стабилизовати - казао jе.

Што се тиче тренутног стања у Украjини, навео jе да jе то кључно питање jер у Донбасу руска воjска напредуjе.

- Ако ЕУ и запад не желе кроз месец дана разговарати о новим милионима избеглица из Украjине, сада се треба концентрисати на воjну помоћ Украjини - казао jе Jанша.

Додао jе да ће успјеси на фронту поjачати апетите агресора, довести до политичке непетости у Украjини, губитка вјеродостоjности ЕУ и запада, те да ће све то додатно утицати на цијене енергиjе и сигурност енергената и хране.

По Jаншиноj оцјени, сада се треба концентрисати на воjну и другу помоћ Украjини jер од тога зависи хоће ли Европљани живети у миру и благостању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 16:39