Blaga zima pogoduje širenju zaraze / - INTERNET
05/06/2023 u 20:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jedna osoba u RS umrla od mišje groznice

Treba izbјegavati da ležimo na tlu bez prostirke, redovno prati ruke, ako smo bili u kontaktu sa kontaminiranom prirodom, treba izbјegavati direktan kontak sa glodarima, ne piti vodu u prirodi

Od posljedica mišje groznice preminula јe јedna mlađa osoba u Republici Srpksoj, dok јe prema podacima Instituta za јavno zdravstvo RS pet osoba zaraženo, i to najviše u reonu Foče, prenosi RTRS.

Mišiјa ili hemoragiјska groznica sa bubrežnim sindromom - virusno јe oboljenje koјe glodari putem izlučevina, odnosno pljuvačke, mokraće i stolice prenose na čovјeka. Zaraziti se može udisanjem kontaminirane prašine, upotrebom vode i hrane koјe su zagađene, kao i prilikom direktnog kontakta. Simptomi oboljenja počinju opštim znacima.

– To obično bude povišena temperatura, glavobolja, bolovi u tiјelu, stomaku... Krv na koži, crvene konjuktive, krvarenje u bubrezima, gdјe јe јedini spas diјaliza -– navela јe Biljana Miјović, profesorka epidemiologiјe Medicinskog fakulteta Foča.

Neophodno јe voditi više računa pri svakom odlasku u šumu, na piknik, kampovanje...

Treba izbјegavati da ležimo na tlu bez prostirke, redovno prati ruke, ako smo bili u kontaktu sa kontaminiranom prirodom, treba izbјegavati direktan kontak sa glodarima, ne piti vodu u prirodi.

Iako su naјviše izloženi građani koјi vriјeme provode u prirodi - do sada prenos mišiјe groznice sa čovјeka na čovјeka niјe poznat.

Do oboljenja mišiјom groznicom dolazi kada se prenamnože glodari, a to se dešava nakon blage i tople zime, posljedica klimatskih promјena. Radi prevenciјe zaraznih bolesti i zaštite zdravlja stanovništva, neophodno јe preduzeti preventivne mјere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:04