Vrhovni jevrejski rabin Isak Asiel / - SKRINšAT
04/08/2022 u 22:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jevrejski rabin: "Geto je vijekovima bio rezervisan za nas, danas je srpski",

"Progoni i protjerivanja ispisali zajedničke stranice istorije Srba i Jevreja", napisao je Rabin Isak Asiel u pismu patrijarhu Pavlu koje je uputio predsjedniku Aleksandru Vučiću i patrijarhu Porfiriju povodom 27. godišnjice "Oluje"

Vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel uputio je predsjedniku Aleksandru Vučiću i patrijarhu Porfiriju pismo koje su tokom akcije "Oluja", on i tadašnji rabin Jugoslavije Cadik Danon uputili tadašnjem patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu.

Vrhovni jevrejski rabin pismo predsjedniku i patrijarhu uputio je povodom 27. godišnjice hrvatske akcije "Oluja" u kojoj je više od 2.000 Srba iz Krajine nestalo a 200.000 prognano.

"Progoni i protjerivanja ispisali zajedničke stranice istorije Srba i Jevreja", navedeno eje u piismu jevrejskih velikodostojnika upućeno srpskom vrhu prije 27. godina i danas. "Sada to dešava srpskom narodu, konstatovali su jevrejski sveštenici."

"Geto je vijekovima bio rezervisan za nas, danas je on srpski", navedeno je u tom pismu.

"Sa dubokim bolom u duši, svjedoci smo nečuvenog egzodusa bratskog nam srpskog naroda. Protjerivanja i progoni ispisuju stranice i stranice naše istorije. Sada se to dešava srpskom narodu. Geto je vekovima bio rezervisan za nas", danas je on srpski. Prema jevrejskom kalendaru, srpski je egzodus počeo u predvečerje 9. ava, dana i mjeseca, kada su Jevrejima razoreni i Prvi i Drugi hram. Na taj dan su bili proterani iz Španije, a i prva gasna komora u Aušvicu bila je otvorena 9. ava. Naši su mudraci pre skoro tri hiljade godina učili: ''Bog je uvek sa progonjenima. Kada pripovednik progoni pravednika, Bog je sa progonjenim. Kada zao progoni pravednog, Bog je sa progonjenim. I kada zao progoni zlog, Bog je sa progonjenim. Vaša bol je i naša bol", stoji u pismu jevrejskih velikodostojnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:59