Hrvatska zastava / - HRVATSKA ZASTAVA
22/01/2023 u 12:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako su se Hrvati dogovorili o čak 10 sudija Ustavnog suda

Cio proces međustranačkog dogovaranja uže liste kandidata za Ustavni sud odvijao se u tajnosti, daleko od očiju stručne i šire javnosti

Hrvatska je, poput Crne Gore, imala trzavica i tenzija oko izbora sudija Ustavnog suda, dogovor je trajao mjesecima, a partije su pojedine kandidate optuživale za umješanost u afere, ali i povezanost sa Zdravkom Mamićem. Ipak, nakon svega u Hrvatskoj, je spriječena ustavna kriza i u zadnjem trenu je postignut dogovor partija, pa je u junu 2016. godine Sabor izabrao svih 10 sudija.

Svaki od njih je morao da dobije najmanje 101 glas u Saboru.

Tada su za sudije Ustavnog suda izabrani Andrej Abramović izabran je sa 136 za, dva suzdržana, dva protiv; Snježana Bagić sa 112 glasova za, šest suzdržanih, 20 protiv; Ingrid Antičević Marinović sa 117 za, šest suzdržanih, 15 protiv; Branko Brkić sa 132 za, pet suzdržanih, dva protiv; Lovorka Kušan sa 136 za, dva suzdržana i dva protiv; Mario Jelušić sa 130 za, šest suzdržanih i tri protiv; Josip Leko sa 118 za, četiri suzdržana i 16 protiv; Davorin Mlakar sa 117 za, dva suzdržana i 16 protiv; Rajko Mlinarić sa 134 za, tri suzdržana i jedan protiv; kao i  Miroslav Šumanović sa 134 za, dva suzdržana i dva protiv.

Partije HDZ, SDP i HNS prije glasanja u Saboru dogovorili listu od deset kandidata za Ustavni sud po principu pet kandidata za HDZ i pet za SDP i HNS. 

Kako je pisao Jutarnji završetak međustranačkih pregovora o ustavnim sudijama zakomplikovali su unutarhadezeovci, ali i međupartijski sporovi oko podrške Davorinu Mlakaru Ustavnom sudu zbog javno objavljenih sumnji u njegovu umješanost u aferu Hipo banke. Problemi su, međutim, kulminirali kada je HDZ u posljednji čas odlučio da sa liste od pet kandidata skine ustavnog sudiju Marija Jelušića i umjesto njega predloži ustavnog sudiju Marka Babića.

SDP, koji se već protivio odluci HDZ-a da podrži Snježanu Bagić i Davorina Mlakara kao ustavne sudije, izgubio je strpljenje s Babićem i zatražio ultimatum HDZ-a da se od njega povuče. Prema nezvaničnim saznanjima Jutarnjeg Babić je bio neprihvatljiv za SDP jer ga je Županijski sud u Zagrebu, po nalogu USKOK-a, stavio pod mjere tajnog nadzora zbog sumnje u povezanost sa Zdravkom Mamićem i ljudima iz njegovog okruženja.. Babić je i sudija izvjestilac u predmetu ocjene ustavnosti Zakona o sportu, koji aktuelni saziv Ustavnog suda nije uspio da riješi do kraja mandata. HDZ je popustio i odustao od Babića i vratio Mariju Jelušić na listu HDZ-ovih prvih pet.

Cio proces međustranačkog dogovaranja uže liste kandidata za Ustavni sud odvijao se u tajnosti, daleko od očiju stručne i šire javnosti. Sam proces intervjuisanja kandidata pred Ustavnom komisijom odvijao se bez stručne javnosti. Naime, šest eksternih članova Odbora za Ustav, koji se biraju iz reda pravnika i stručnjaka, nije izabrano, pa su sa kandidatima razgovarali samo članovi Odbora za Ustav, izabrani iz redova poslanika.

Međutim, i taj dio Odbora za ustav je obavio razgovore u smanjenom sastavu, jer su tri člana tog Odbora izuzeta, s obzirom da su i sami bili kandidati za Ustavni sud. U hodu su promjenjena pravila o njihovom učešću u izboru kandidata. Nakon što je rukovodstvo Odbora za ustav zauzelo stav da sva tri poslanika koji su se kandidovali imaju pravo da učestvuju u odlučivanju o užem izboru i glasanju o ustavnim sudijama na plenarnoj sjednici Skupštine, Intervenisala je Komisija za sprečavanje sukoba interesa.

Komisija je zatražila da se tri aktivna predstavnika koji su se sami kandidovali za ustavne sudije izuzmu iz odlučivanja, jer bi u suprotnom bili u privilegovanom položaju u odnosu na ostale kandidate i grubo narušili princip ravnopravnosti kandidata u izbornom procesu. Ukoliko pomenuti kandidati prođu, Ustavnim sudom će dominirati političari i pravnici, a u njegovom sazivu biće samo dvoje redovnih sudija, a ni jedan redovni univerzitetski profesor pravnih nauka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:25