/ - PHOTO BY JAN ANTONIN KOLAR ON UNSPLASH
23/12/2022 u 12:53 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kanton Sarajevo: Zbog zagađenja vazduha proglašena epizoda "Upozorenje"

Stanovištvu se savjetuje da boravak na otvorenom prostoru svede na minimum, a posebno osjetljivim kategorijama stanovništva

Zbog povećanog zagađenja vazduha, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je, na prijedlog Stručnog tijela, proglasilo epizodu “Upozorenje”.

To važi za područje opština Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, te Vogošća i Ilijaš. Na području opštine Hadžići na snazi ostaje epizoda "Pripravnost".

Na svim kantonalnim mjernim stanicama zabilježene su visoke prosječne dnevne vrijednosti zagađujućih PM10 čestica za prethodna 24 sata, a loš kvalitet vazduha se bilježi i trenutno.

Tako su juče na stanicama Ilijaš i Vogošća izmjerene vrijednosti za ovaj polutant prekoračile prag "Upozorenja" od 150 µg/m3, dok su na stanicama Vijećnica, Ilidža i Hadžići prekoračene granične vrijednosti od 50 µg/m3. I na Otoci su zabilježene izrazito visoke vrijednosti PM10.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i naredna tri dana se očekuje stabilno vrijeme bez većih padavina i slabim vjetrom promjenjivog smjera brzine 1-3 m/s, uz pojavu temperaturne inverzije, što može doprinijeti daljnjem nakupljanju zagađujućih materija.

Boravak na otvorenom prostoru svesti na minimum

Stanovištvu se savjetuje da boravak na otvorenom prostoru svede na minimum, a posebno osjetljivim kategorijama stanovništva-hroničnim bolesnicima, starijim osobama, djeci i trudnicama. Pri boravku na otvorenom prostoru, preporučuje se korištenje zaštitnih maski sa odgovarajućim filterima kako bi se ublažio štetni uticaj zraka na zdravlje.

Epizoda "Upozorenje" podrazumijeva i zabranu održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

Ova epizoda podrazumijeva i primjenu mjere prema kojoj sva postojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50kW, koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, moraju smanjiti temperaturu za minimalno tri stepena.

Takođe se nalaže smanjenje broja radnih sati tehnoloških postrojenja sa Liste pogona i postrojenja kojima namjena nije proizvodnja toplotne energiju za grijanje, za minimalno 20 odsto. Tokom epizode "Upozorenje", zabranjeno je izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom prostoru.

Zabranjen je i saobraćaj za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu, na potezu od Baščaršije do Nedžarića.

Zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO2 i manju

U zoni A (Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo) na snazi je zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO2 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, kao i zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO2 i manju u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, uz ove mjere, na cijelom području Kantona Sarajevo su i dalje na snazi mjere iz epizode "Pripravnost".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:39