Радован Караџић
12/06/2021 u 15:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Караџић писао Путину: Брате услови у затвору су недостојни човјека, затвореници су жедни крви

Британци су ово моје пребацивање код њих схватили као своју велику побједу, њихови политичари се радују, славе...,навео је он

Ратни злочинац Радован Караџић недавно је пребачен из затвора у Хагу у британски затвор на острву Вајт. Тим поводом је упутио писмо предсједнику Русије Владимиру Путину са молбом да га избави из тог затвора и спаси му живот, преноси avaz.ba.

Писмо је послао преко својих адвоката, а према ријечима извора блиског Караџићу руског предсједника ословио је са "брате" и описао му сав пакао кроз који је прошао чим је ногом крочио у Велику Британију, преносе србијански медији.

- Навео је да су услови у затвору недостојни човјека и да нема ни адекватну храну, а ни терапију. Такође, да су затвореници жедни крви, да највише има муслиманских терориста који једва чекају да га се дочепају и лично му пресуде и да су и сами чувари јако непријатни према њему. Написао је да му нису дозволили да из Холандије понесе свој рачунар у коме има много материјала за жалбу коју спрема. Молио је Путина да му помогне јер пребацивањем у други затвор није понижен само он него је симболика тог чина много дубља. Навео је нешто попут: "Британци су ово моје пребацивање код њих схватили као своју велику побједу, њихови политичари се радују, славе - препричава извор  и истиче да је Караџић нагласио и то да је смјештен у зграду која је пуна канцерогеног азбеста.

Придружит ће му се Младић

Даље се наводи, да судећи према најавама које су стигле од званичног представника Велике Британије на сједници УН-а све су прилике да ће Ратка Младића сачекати иста судбина као и Радована Караџића.

Британски представник је истакао да ће Младић бити пребачен у ту земљу и да се на тај начин даје подршка Механизму.

Додаје да је Караџићу дозвољено само да се чује са кћерком Соњом и да је заправо њој и издиктирао садржај писма који је потом пренијела адвокатима. Да тако тече комуникација потврдила је прошле седмице и Соња.

- Страхујемо за његов живот. Живи у нецивилизацијским условима. У свега неколико минута покушавамо да што брже размијенимо информације о њему и породици те да запишем поруке за пријатеље, сараднике и адвокате - навела је Соња Караџић.

Осјећа да је у заробљеништву

Током сједнице Вијећа сигурности Уједињенох нација, која је одржана у уторак, представник Русије при УН рекао је да је некадашњи Хашки трибунал постао познат као оруђе освете, а не оруђе правде.

Такође је оштро критиковао пребацивање Караџића у затвор у Великој Британији наводећи да су животи и сигурност осуђених Срба угрожени у британским затворима и да је генерал Радислав Крстић замало преклан ножем.

Караџићев адвокат Горан Петронијевић такође се жалио на услове затвора у којем борави Караџић, наводећи да "Радован није у затвору, већ у заробљеништву". Истакао је и да су му прекршена сва људска права, а живот озбиљно угрожен.

- Тренутно је смјештен у самицу, налази се у некаквој изолацији, јер је стигао из друге државе. Нема буквално ништа. Само кревет, ВЦ шољу и туш. Ми причамо о обољелом, оронулом старцу, не о Радовану какав је некада био. Он тако потпуно изолован не може ни са ким да прича, нема рачунар, нема ни папир ни оловку, нити било шта да чита. Та изолација може да га убије, као што могу да га убију и екстремни муслимани којима је сервиран на тацни ако мрдне из те просторије. Њима је његов долазак био бајрамски поклон. Тако је то представио муслимански лоби - рекао је Петронијевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:13