Радован Караџић / - Радован Караџић
28/05/2021 u 18:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Караџић се жали на азбест и ускраћивање вјерских права у британском затвору

Караџићева ћерка Соња Jовичевић потврдила jе за медиjе у Републици Српскоj да jе њен отац сада у затвору у широj околини Саутемптона

Некадашњи лидер босанских Срба Радован Караџић коjи jе осуђен на доживотну казну затвора због ратних злочина жалио се породици да у затвору у Великоj Британиjи, где jе пребачен ове недеље, живи у нездравим условима jер тамо има азбеста као и да су му ускраћена вјерска права.

Караџићева ћерка Соња Jовичевић потврдила jе за медиjе у Републици Српскоj да jе њен отац сада у затвору у широj околини Саутемптона, након што jе предсједник Механизма за међународне кривичне судове (МИЦТ) Кармел Агиус раниjе овог мјесеца одлучио да ће он остатак доживотне казне служи у Великоj Британиjи.

Она ниjе навела тачан назив затвора, али jе изjавила како jе Караџић на jуг Енглеске послат само како би се, како она тврди, члановима породице отежало да га посјећуjу, пише Н1.

Навела jе како jе са оцем само кратко разговарала телефоном и одмах схватила да ће бити проблема.

– Што се тиче физичког стања у коjем jе довезен и тамо где jе смештен, то jе недопустиво. Ако се томе придода чињеница да jе смештен у згради пуноj канцерогеног азбеста коjи jе забрањен у свету, jасно jе у каквим условима ће бити – рекла jе за агенциjу Срна Соња Jовичевић коjа jе сада функционер у парламенту РС.

Међународни кривични суд за бившу Jугославиjу (ИЦТY) правоснажно jе 2019. године осудио Караџића на доживотни затвор а другостепено веће тако jе повећало казну од 40 година затвора на коjу jе осуђен у првостепеном поступку.

Проглашен jе кривим за наjтеже ратне злочине укључуjући геноцид у Сребреници, за етичке прогоне Бошњака и Хрвата, тероризовање Сараjева и узимање припадника мировних снага УН-а за таоце.

Он jе након скривања коjе jе потраjало дуже од десет година ухапшен у Србиjи 2008. године и одмах изручен ICTY-у, а у притворскоj jединици тог суда био jе све до ове недеље.

Сада jе одлуком судиjе Агиуса пребачен у Велику Британиjу након што jе влада те земље изразила спремност да он тамо служи остатак доживотне казне.

Агиус jе одбио приговоре Караџићевих адвоката да ће му у Великоj Британиjи бити угрожен живот jер у тамошњим затворима казне служи велики броj муслимана и да би они према њему могли бити осветнички расположени.

Jовичевић сада тврди како jе заправо наjвећи проблем одсеченост њеног оца од свијета и боравак у амбиjенту коjи ниjе дио његове цивилизациjе, jезика и културе. Она истиче како ће он Великоj Британиjи практиковати своjу вјеру и писати стручне и књижевне радове.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:37