/ - FOTO: MUP MARIBOR
06/11/2021 u 10:39 h
Žana Bojanić, Željka BojanićŽana Bojanić, Željka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кавчана нема у оптужници: Истрага зна само надимке, нема имена

Ова група терети се за кривично дјело трговина дрогом, а суд није одобрио проширење истраге у односу на кривично дјело илегална трговина оружјем

Током спровођења акције против словеначког огранка кавачког клана, како је раније објавио портал Дан, тужилаштво Словеније подигло оптужницу против 24 особе. Према писањима тамошњих медија у току разбијања тог дјела кавачког клана процесуирано су 64 особе. Међутим истрага за неке од ових лица није дошла до конкретнијих резултата осим до њихових надимака, пишу тамошњи медији. Тако је један дио ове криминалне групе, за сада, остао "непознат".

Ова група терети се за кривично дјело трговина дрогом а суд није одобрио проширење истраге у односу на кривично дјело илегална трговина оружјем. 

Како пишу тамошњи медији, двије особе пристале су да добију сатстус свједока сарадника и тако ће у даљем поступлу свједочити портив ове групе. Једна од њих је одлучила да проговори, како пишу словеначки медији, онда када је од ње затражено да буде одређена за потенцијална убиства.

Како су пали кавчани у Словенији: Сарадник окренуо леђа јер су се "послови" распали, па све рекао полицији

Према наводима њихових медија, тужилаштво за ову групу тражи високе казне затвора а судски процес након ове потврде оптужнице требао би да почне у фебруару.

Подсјећамо, словеначка полиција прије пар мјесеци ухапсила је више десетина чланова словеначког "огранка" криминалне организације кавачки клан, која има потиче из Црне Готре, а дјелује у Србији и више других држава.

Како пишу тамошњи медији, двије особе пристале су да добију сатстус свједока сарадника и тако ће у даљем поступлу свједочити портив ове групе. Према наводима њихових медија, тужилаштво за ову групу тражи високе казне затвора а судски процес након ове потврде оптужнице требао би да почне у фебруару.

Добро организована криминална организација у Словенији је дјеловала од 2018. године и имала 60-ак чланова, а већи дио ухапшен је у акцији коју је, у сарадњи са страним безбједносним службама, словеначка полиција недавно извела, на подручју Љубљане, Марибора, Крања и Копра. Обављене су чак 23 кућна претреса.

Операција је изведена након што је недавно у Србији ухапшен наводни шеф споменуте криминалне организације која се бави кријумчарењем наркотика и оружја.

У кућним претресима 14. и 15. маја, заплијењено је око 200.000 еура, наводно од илегалне трговине дрогом и оружјем, и само неколико килограма дроге, иначе је навод колико је дроге прошло кроз руке осумњичених, знатно већи. Наводе да је за три године у Словенију требло  да буде допремљено најмање 790 килограма кокаина, неколико десетина килограма канабиса, хероина и хашиша, 30 литара базе амфетамина и 5,6 милиона еувра, који потичу из илегалног пословања.

Словенија: Огранак кавачког клана пред судом, свједоци сарадници спремни да проговоре о криминалном плану

Један од припадника ове криминалне организације, помогао је полицији својим детаљним биљешкама и снимцима шифрованог телефона (Скај комуникација) и тако открио рад својих сарадника у периоду од три године или од оснивање овог огранка. Према информацијама, он је то учинио, убрзо након што је окренуо леђа овој криминалној организацији јер су се "послови" распали. Групу је први пут пријавио прошлог маја, а неколико дана касније постао је "тајни полицајац", пружајући јој тако великодушно информације и начин на који је годину дана дјеловао клан Кавач.

Вођа словеначког огранка клана Кавач био је како се сумња К.К. који је у притвору од новембра 2019. године због отмице и убиства. Заједно са њим групу је водио Ф.В., за шта су га ангажовали црногорски шефови. Када је К.К. ухапшен, М.С. га је замијенио на челном мјесту. Д.Н., такође имао веома важну улогу у удружењу. Полиција тражи Д.К. који је имао складиште у Наклу, гдје је група држала дрогу и оружје, међу петорицом који су још  у бјекству. Високо у групи, али полиција га још није ухапсила, био је Л.А., задужен за продају дроге Италији. Полиција још  трага за М.С., који није био високо у хијерархији клана. 

Словеначки огранак "кавчана": Прокријумчарили 800 килограма дроге

- Словеначка полиција је у сарадњи са страном полицијом демонтирала добро организовану криминалну групу која је кријумчарила дрогу и оружје у ЕУ и на Балкану. Откривање и истрага ових злочина и међународних криминалних група повезана са тим дјелима приоритет су словеначке полиције. Циљ ових удружења је да зараде пуно новца од илегалног пословања, а затим новац од илегалног пословања уложе у легално пословање. Технологија, као што је Скај комуникација, која укључује сигурну комуникацију између чланова удружења. Они спроводе-саопштено је након хапшења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:09