/ ELVISU KELJMENDIJU, ANELU SEJFOVIćU I NJEGOVOM ROđAKU AJLINU AHMIćU PRODUžEN PRITVOR FOTO: AVAZ
12/08/2022 u 14:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Keljmendijeva grupa ostaje u pritvoru još dva mjeseca

Oni su uhapšeni u akciji kodnog imena “Rez”, a pred Vijećem Suda BiH jučer je održana sjednica na kojoj je razmatran prijedlog Tužilaštva

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH da se Elvisu Keljmendiju, Anelu Sejfoviću i njegovom rođaku Ajlinu Ahmiću produži pritvor za još dva mjeseca.  Ovu informaciju potvrdio je za portal "Avaza" advokat Ajlina Ahmića Bojan Veselinović.

Podsjećamo, oni su uhapšeni u akciji kodnog imena “Rez”, a pred Vijećem Suda BiH jučer je održana sjednica na kojoj je razmatran prijedlog Tužilaštva.

Mjera produženja pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Državni tužilac Džermin Pašić je tražio produženje pritvora kako bi se osigurao neometan nastavak istrage koja će kako je već najavio biti i proširena. Pašić je naglasio da je riječ o međunarodno organiziranoj grupi koja je duži vremenski period vršila krijumčarenje i prodaju većih količina droge. Odbrane su tražile da se prijedlog odbaci kao neosnovan, te eventualno izreknu mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH ima dokaze da je ova grupa koristila Sky aplikaciju kako bi, putem zaštićenih poruka, obavljala nezakonit promet narkotika, među kojima je i kokain.

Tako je Nikolić koristio Sky ime „Kortez“ i „Don Kortez“, Elvis Keljmendi „Besa Bes“ i „Cataleya“, Ajlin Ahmić je bio „Avatar“, a Sejfović je bio "Bernardo Provenzano“ .

Tužilaštvo tvrdi da su uhapšeni i ostali članovi postali pripadnici međunarodne grupe za organizirani kriminal koja je, s ciljem kontinuiranog pribavljanja finansijske dobiti, organizirana radi nabavke opojnih droga kanabis, kokain, spid i heroin, prijevoza ili prijenosa iste s teritorije Albanije, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja na teritoriji Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih zemalja EU, skladištenja, te njenog daljnjeg transporta i prodaje u zemljama EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:52