Kfor, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
19/12/2022 u 19:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kfor primio pismo Srbije, situacija se razmatra

KFOR će nastaviti da ispunjava svoj mandat propisan Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. za sve zajednice na Kosovu. Rješenja se moraju tražiti kroz dijalog, ističe NATO admiral Manč

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Stjuart Manč rekao je u intervjuu za Tanjug da Kfor pažljivo prati situaciju na sjeveru KiM i da je spreman za pružanje bezbjednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice svuda na KiM, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

- Od oktobra pojačavamo naše prisustvo, između ostalog dodavanjem snaga, kao i patrolama na sjeveru Kosova ove nedjelje. Očekujemo od svih aktera da budu u bliskoj koordinaciji sa Kforom i da se suzdržavaju od provokativnih demonstracija sile, kako bi se održavala sigurnost i bezbjednost svih zajednica, rekao je Manč, odgovarajući na pitanje da ocijeni da li je trenutna bezbjednosna situacija na KiM ugrožena.

On je apelovao na sve strane da djeluju konstruktivno, kako bi se osigurala bezbjednost i sloboda kretanja na KiM.

- KFOR će nastaviti da ispunjava svoj mandat propisan Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. za sve zajednice na Kosovu. Rješenja se moraju tražiti kroz dijalog, ističe Manč.

Na pitanje zašto Kfor dopušta da kosovska policija naoružana automatskim naoružanjem dolazi na sjever KiM, iako to, kako politički predstavnici Srba i građana tvrde, nije u skladu sa sporazumom potpisanim 2013. o operacijama specijalnih snaga na severu KiM, Manč odgovara da “Kfor nastavlja da podržava dijalog kako bi se umanjile tenzije i rješavale nesuglasice“.

- Pozivamo sve aktere da izbjegavaju jednostrane poteze koji mogu dovesti do povećanja tenzija. Kfor je posvećen i usredsređen na svoj mandat UN, koji podrazumjeva očuvanje bezbjednosti i slobode kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu, rekao je Manč.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše zahtjev Srbije da se srpske snage vrate na Kosovo i Metohiju u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, da li je takav povratak moguć i na koji način će Kfor reagovati u slučaju da dođe do dalje eskalacije na KiM, Manč kaže “da je Kfor primio pismo od Srbije, i da se zahtjev trenutno nalazi u fazi razmatranja i procjene“.

- Kfor ostaje na oprezu i u potpunosti sposoban da ispunjava svoj mandat UN, naglašava Manč.

Kada su u pitanju pregovori Srbije i NATO u vezi sa novim ciklusom partnerstva Manč kaže da NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu vrijedno radi i posvećena je promociji i širenju partnerstva NATO sa Srbijom.

- Želim da istaknem vođstvo brigadnog generala Zanitija u ovom pogledu, u njegovom svakodnevnom kontaktu sa civilnim i vojnim partnerima iz Srbije. Uopšteno gledano, rad naše Vojne kancelarije za vezu je bio presudan za unapređenje odnosa NATO i Srbije i dalji rast našeg partnerstva, rekao je Manč.

Ističe da se dugotrajno partnerstvo NATO i Srbije mora posmatrati kroz rezultate koji su postignuti.

- Političke i vojne konsultacije se održavaju na različitim nivoima, uključujući sjedište NATO-a u Briselu, Savezničku komandu za operacije/Vrhovnu komandu savezničkih snaga u Evropi u Monsu, kao i našu Komandu združenih snaga u Napulju, te kroz direktnu komunikaciju načelnika Generalštaba Vojske Srbije i naše misije Kfora, naglasio je Manč.

Kako je rekao, praktična saradnja Srbije i NATO se odvija u oblastima koje najviše doprinose bezbjednosnim interesima i potrebama Srbije, kao i tamo gde NATO kao organizacija pruža dodatnu vrijednost.

- Na primjer, radili smo zajedno kako bismo bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara. Takođe pomažemo Srbiji na reformama njenih bezbjednosnih snaga i institucija. NATO obučava srpske vojnike za mirovne misije, i uložili smo milione eura kako bismo pomogli Srbiji da uništi stotine tona zastarjele municije, objašnjava Manč.

Dodaje da NATO ima dugu naučnu saradnju sa Srbijom kroz program Nauka za mir i bezbjednost, uključujući u oblastima energetske i ekološke bezbjednosti, borbe protiv terorizma i sajber odbrane, a da su Srbija i NATO takođe radili zajedno kako bi obučavali iračke vojne lekare.

- Stoga, pozdravljamo naše blisko partnerstvo sa Srbijom. Možemo imati jake odnose sa našim partnerima, kao što imamo sa Austrijom i Švajcarskom, a da oni ne postanu članice. U potpunosti poštujemo njihovu odluku da se ne učlane u NATO, isto kao što poštujemo odluke drugih da se učlane, zaključuje Manč.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. jun 2023 07:08