Vila Radoičić / - FOTO: PRINTSCREEN
02/10/2023 u 09:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koliko vrijedi vila Radoičića i kako je stekao toliko bogatstvo?

Raskoš skrivena u vili na obali jezera Gazovde na sjeveru Kosova. Vlasnik velelepnog zdanja – Milan Radoičić, tvrdi kosovska policija, a niko sa srpske strane ne negira

Vila Milana Radoičića koju je pretresla kosovska policija prije nekoliko dana otvorila je pitanje legalnosti imovine bivšeg potpredsjednika Srpske liste. Kako je zaštnitk Srba na sjeveru Kosova stekao toliko bogatstvo i da li je borac balkanski Pablo Eskobar, kako tvrde u Prištini?

Raskoš skrivena u vili na obali jezera Gazovde na sjeveru Kosova. Vlasnik velelepnog zdanja – Milan Radoičić, tvrdi kosovska policija, a niko sa srpske strane ne negira.

„To je demonstracija sile, na neki način. To samo govori o mojoj moći. Stvara jednu sliku moći, nedodirljivosti. Vidiš kakvu vilu ima, nemoj sa njim da se kačiš. Ja stvarno vjerujem da je on bio gospodar života i smrti na sjeveru Kosova“, kazao je Miloš Lazić novinar portala Nova.rs.

Bio je Radoičić i neformalni lider Srba na sjeveru Kosova, poliitčki angažovan, potpredsjednik Srpske liste. Zajedno sa kumom Zvonkom Veselinovićem, od 2013. godine, dovođen je u vezu sa mnogim sumnjim poslovima.

„Suđeno im je zbog organizovanog kriminala, nisu osuđeni. Neki postupci još postoje. Nalaze se na crnim listama SAD, gdje piše, ne samo za organizovani kriminal i narktoike, nego se tamo spominje i ubistvo Olivera Ivanovića. On je tek sada, povodom ove tragedije, dao neki iskaz, ali se ne isputuje porijeklo te imovine, kako preduzeća u kojima je on suvlasnik, sa svojim kumom Veselinovićem, dobijaju najznačajnije državne projekte i kako ta preduzeća imaju obrt veći od firmi Miroslava Miškovića“, objašnjava novinar NIN-a Vuk Cvijić.

Njega je i sam Oliver Ivanović pred smrt označio kao čovjeka koji drži svu moć na sjeveru Kosova i izrazio zabrinutost što takvog čovjeka predsjednik države Aleksandar Vučić označavao kao borca za opstanak Srba.

„To je ona klasična priča. Povezani su politika, biznis, kriminal. To je taj trougao. On je povezan sa svima. Njega svi povezuju sa srpskim vlastima. Što je očigledno. On je do sada bio nedodirljiv i ti poslovi koje su mu državni obezbjeđivani, to su uvijek veliki profiti, ta nedodrljiviost od strane pravosuđa. Ali nemojmo da zaboravimo da se u javnosti pojavila i njegova prije nekoliko godina sa Bedžetom Pacolijem, takođe, jednim biznismenom, ali sa kosovske strane“, objašnjava Miloš Lazić novinar portala Nova.rs.

Porijeklo imovine Radoičića, smatraju, neće interesovati nikoga – ni kosovsku ni srpsku stranu.

Slični objekti su i ranije privlačili pažnju javnosti u Srbiji.

Tako se o Šilerovoj Zemunskog klana govorilo kao o vili u kojoj su brave pozlaćene, u kojoj su umjetnine skupocjene, a bila je glabni štab Dušana Spasojevića.

„Mi znamo po pravosudnim presudama da je Zemunski klan bio produžena ruka Slobodana Miloševića. Zato je i narastao. Mi znamo iz nekih presuda da je služio kao logistika za politička ubistva. Sa druge strane, nije Dušan Spasojevoć bio potpredsjednik i važan član SPS-a, a ovaj čovek je potpredsjednik Srpske liste, odnosno ispostave SNS-a na Kosovu“, smatra Cvijić.

Podnio je Radoičić ostavku u Srpskoj listi, kako je naveo, ne bi škodio srpskom narodu. I dok je u vilu u Šilerovoj uloženo 8,5 miliona tadašnjih njemačkih maraka, zdanje Radoičića još čeka na procjenu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:33