Жељко Комшић / - принтскрин
09/01/2023 u 16:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komšić: Republika Srpska nikada neće biti dio Srbije

Tvrdeći da je obilježavanje 9. januara, kako je rekao, „nastavak genocidne politike“, Komšić je kazao da je ovaj datum „ništa drugo nego zločin“

Na dan održavanja svečanog defilea povodom Dana Republike Srpske, 9. januara, u Istočnom Sarajevu, u federalnom Sarajevu je održan naučni skup pod nazivom "Put genocida", hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić, koji je u to tijelo ponovo izabran glasovima Bošnjaka, rekao je da se ovim datumom prikriva činjenica da, kako je kazao, "velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida nije uspjelo da dio BiH postane dio Srbije.

„Nikada taj dio Bosne i Hercegovine neće postati dio Srbije, jer su akteri te politike u periodu od 1992. do 1995. kada su imali apsolutnu vojnu premoć, naročito kada je riječ o sredstvima, rekao bih, propustili priliku da otmu dio Bosne i Hercegovine. U tome su zaustavljeni, uz velike žrtve i herojstvo pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, MUP-a RBiH, kao i naroda koji je stajao uz njih“, rekao je Komšić.

Tvrdeći da je obilježavanje 9. januara, kako je rekao, „nastavak genocidne politike“, Komšić je kazao da je ovaj datum „ništa drugo nego zločin“.

„Danas ponovo paradiraju i nastoje da pošalju poruku kako nisu odustali od toga da otmu dio Bosne i Hercegovine. Način na koji to rade i mjesto na kojem to rade ne dozvoljavaju mi da se složim sa ocjenama pojedinih nivoa vlasti i odgovornih lica koja tvrde da takvi događaji ne ugrožavaju sigurnosnu situaciju“, rekao je Komšić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 21:15