/ - FOTO: NOVA S
11/05/2022 u 10:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Косово обезбиједило двије трећине гласова за Савјет Европе

Косовски премијер Аљбин Курти најавио је прошле седмице из Берлина, послије састанка са њемачким канцеларом Олафом Шолцом, да ће Приштина ускоро предати апликацију за чланство

Политички савјетник премијера Косова Јетон Зуљфај изјавио је да ће се Косово пријавити за чланство у Савјету Европе и да су обезбијеђене двије трећине гласова, пренио је данас Kossev писање Gazete ekspres, преноси Dana.rs. Одговор Србије, према најавама, могао би да буде то да 14 земаља повуче признање независности Косова.

Косовски премијер Аљбин Курти најавио је прошле седмице из Берлина, послије састанка са њемачким канцеларом Олафом Шолцом, да ће Приштина ускоро предати апликацију за чланство у Партнерству за мир НАТО, али и за Савјет Европе.

На то је предсједник Србије одговорио да ће Србија у том случају снажно реаговати и поставити питање да ли још важи Вашингтонски споразум, према којем су обје стране пристале на мораторијум на акције признавања или повлачења признања независности.

Он је навео и да ће у том случају њихове "руке бити одрешене".

Дан након тога медији блиски власти објавили су сазнања да ће Србија уколико Приштина званично поднесе кандидатуру за пријем у Савјет Европе и Партнерство за мир, које је предворје НАТО, одговорити активирањем кампање отпризнавања Косова.

Како се писало, Србија има чврста обећања 14 земаља које су спремне да повуку своје одлуке о косовском признавању, писале су Вечерње новости.

Јетон Зуљфај је, како преносе медији ,навео да мисли да су шансе Косова након одласка Руске Федерације веома добре.

- Двије трећине земаља које би требало да гласају су већ обезбијеђене, у смислу да имамо државе која нас признају и да су дио ове групе од двије трећине - рекао је он у Теви 1.

На питање да ли су добили потврду из било које земље, Зуљфај је рекао да постоје моћне земље попут Нјемачке које ће помоћи.

- Као што сте видјели током наше посјете Берлину, канцелар Шолц је директно поменуо подршку нашој пријави за Савјет Европе. Имаћемо земље које ће нам помоћи, јаке, попут Нјемачке, које ће лобирати у овом правцу - рекао је он.

Београд и Приштина су у септембру 2020. потписали у Бијелој кући, пред тадашњим предсједником Донадлом Трампом, Вашингтонски споразум којим је Косово прихватило једногодишњи мораторијум на тражење чланства у међународним организацијама, а Србија се обавезала да одустане од кампање за повлачење признавања, као и од лобирања код других земаља да не признају Косово.

Иако је рок истекао, амерички званичници су истицали да споразум остаје на снази.

Ово неће бити први пут да Косово аплицира за чланство у међународним организацијама.

Косово је двапут аплицирало за пријем у Интерпол, али је 2019. захтјев Приштине био повучен непосредно пред сједницу Генералне Скупштине, а након што је највећи број држава чланица одлучио да не гласа "за".

Годину раније захтјев за пријем у Интерпол није прошао на засиједању у Дубаију, иако су била два круга гласања.

План да се Косово придружи УНЕСЦО-у није успио 2015, а 2017. Приштина је одложила захтјев за пријем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:49