фото: Коссовес / - фото: Коссовес
26/12/2021 u 21:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Косово: Поломљени споменици на православном гробљу

На простору Косова и Метохије ове године забиљежено 50 одсто етнички мотивисаних инцидената више него лани

Седам споменика на православном гробљу у Кишници је поломљено, рекла је за портал Грачаница Онлајн мештанка овог села, Снежана Јовановић. Шест споменика је потпуно уништено, а још два су оштећена. Канцеларија за Косово и Метохију је назвала "срамотним и поражавајућим сркнављење" српских надгробних споменика, истакавши да је "поражавајућа статистика да је на простору Косова и Метохије ове године забиљежено 50 одсто етнички мотивисаних инцидената више него лани, од чега је чак 20 напада на објекте Српске православне цркве".

 - Прије недјељу дана, сви споменици су били читави. Тада је гробље обишао један од мјештана и видио да је постављена нова ограда. Били смо задовољни због тога, а ја имам и фотографије од тада. Значи то се догодило у последњих недјељу дана. Не могу да вјерујем. Тужна сам и само се питам коме сметају мртви - каже Јовановић, преноси КоССев.

Она додаје да „гробље није уништавано ни 1999. године, као ни за време мартовског погрома 2004. године. Ово је први пут“.

Село Кишница, у коме живе и Срби и Албанци, налази се надомак Грачанице. Случај је пријављен Косовској полицији.

Канцеларија за КиМ: Срамотно и поражавајуће

Срамотно је и поражавајуће скрнављење осам српских надгробних споменика који су поломљени на православном гробљу у етнички мешовитом селу Кишница, надомак Грачанице, од којих шест потпуно уништено, а два су оштећена, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

 - Изгледа да није довољно да се над српским народом који живи на простору КиМ отворено демонстрира вјерска нетрпељивост, већ албански хулигани мира не дају ни мртвим Србима и њиховим хумкама, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је "поражавајућа статистика да је на простору Косова и Метохије ове године забиљежено 50 одсто етнички мотивисаних инцидената више него лани, од чега је чак 20 напада на објекте Српске православне цркве".

Додаје се да је "Канцеларија за Косово и Метохију више пута је само током ове године обавијештавала међународне представнике о угрожености споменика СПЦ и српских православних гробаља на КиМ, а ове године је у санацију, поправку и одржавање православних гробаља и капела на КиМ уложила и значајна финансијска средства и наставиће да обнавља порушено, као одговор на политику мржње и нетрпељивости".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 17:19