/ ФОТО: Срђан Бољевић
24/12/2021 u 20:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Косово: Ванредно стање у снабдијевању струјом

На основу усвоjених мјера, Косовска електроенергетска корпорациjа jе у обавези да увоз струjе плаћа средствима коjе добиjа од Владе

Влада Косова прогласила jе ванредно стање у снабдијевању струjом и наjавила да би рестрикциjе могле траjати у наредних 60 дана.

Како jе саопштено, Влада jе усвоjила хитне мере коjе укључуjу увођење ограничења у снабдијевању потрошача енергиjом и наметање посебних обавеза електроенергетским предузец́има. Предвиђено jе формирање Хитне техничке комисиjе, коjа Министарству привреде треба да упути препоруке о спровођењу мјера за рјешавање негативних ефеката рестрикциjа на економска кретања.

У образложењу одлуке Владе се наводи да се електроенергетски систем Косова тренутно суочава са „значаjним потешкоћама услед значаjног повећања потрошње електричне енергиjе у земљи, недовољне унутрашње производње за покривање потрошње и глобалне енергетске кризе, коjа jе резултирала енормним повећањем цијене електричне енергиjе на међународним берзама“.

На основу усвоjених мјера, Косовска електроенергетска корпорациjа jе у обавези да увоз струjе плаћа средствима коjе добиjа од Владе.

Скупштина Косова наjкасниjе у року од седам дана треба да подржи или укине мјере коjе влада буде усвоjила, а коjе су предвиђене том одлуком.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 02:35