Димитар Ковачевски / - Влада Сјеверне Македоније
18/05/2022 u 18:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ковачевски очекује Абазовића на Самиту Отвореног Балкана у Охриду

Премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је данас да је вјероватно да ће на предстојећи Самит Иницијативе „Отоврени Балкан” у Охриду доћи и премијер Црне Горе Дритан Абазовић.

Ковачевски је на економском скупу у Скопљу, на којем је учествовала и српска премијерка Ана Брнабић, рекао да је иницијатива коју су покренуле Србија, Албанија и Сјеверна Македонија „по свим основама економске логике изузетно позитивна, јер креира веће тржиште и веће могућности размјене, креира економију обима и нормално је да ће довести до повећања БДП региона”.

„Нормално да је отворена за све државе. Вјероватно ћемо у Охриду на следећем самиту, почетком јуна, видети премијера Црне Горе, што је практично на крају крајева одлука Црне Горе. Међутим, добро је да све друге земље Западног Балкана буду део ове практичне иницијативе”, рекао је премијер Сјеверне Македоније.

Ковачевски је поновио да иницијатива „Отворени Балкан” не представља никакву замјену за европску интеграцију, али је истакао да је европска интеграција Сјеверне Македоније и Албаније постала талац Бугарске и да то земље ЕУ оправдавају.

Како је нагласио, регионална сарадња је стратешко опредјељење Сјеверне Макдоније, а ЕУ њено опредељење без обзира на све опструкције на путу ка чланству у ЕУ.

„Међутим наша европска интеграција, говорим о Македонији и Албанији, је талац Бугарске. Наша европска интеграција је сведена на причање о историји, што практично све земље ЕУ видим да оправдавају”, рекао је премијер Сјеверне Македоније.

Истакао је да је то по њему погрешно, јер када се прича о историји то не обећава ништа, већ са само говори о нечему што се десило прије 100, 150 година.

„То је класична уцјена и не може никоме да произведе никакав бенефит”, рекао је премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски на самиту о сарадњи у региону, који је оргнизовала непрофитна, неполитичка организација „Македонија 2025”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:56