МАКЕДОНИЈА, ЗАСТАВА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
13/04/2022 u 12:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ковачевски: Русија има интерес у замрзнутим сукобима на Балкану

Сjеверна Македонија је у потпуности ускладила своју спољну политику са ЕУ. Први пут смо увели санкције Русији, почевши од оних из 2014. године, рекао је Ковачевски

Премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски оцијенио је да Русија има интерес у замрзнутим сукобима на Балкану, који спречавају земље региона у евроатлантским интеграцијама.

- Западни Балкан је увек био интересантан за Русију. Увијек је био присутан њен утицај преко медија, па и преко неких политичких партија. Русија има интерес у замрзнутим сукобима на Балкану, који спречавају земље да иду својим путем ка евроатлантским интеграцијама - рекао је Ковачевски у интервјуу аустријском дневном листу „Ди Пресе“.

Према његовим ријечима, Русија стоји иза дезинформације које се у Сјеверној Македонији пласирају у контексту актуелних политичких дешавања и рата у Украјини.

- Оне долазе из трећих земаља које не желе да ова земља напредује и развија се. То очигледно финансира Русија. Зато је чланство у ЕУ наш стратешки циљ. Нуди слободу критичког мишљења, социјалну правду и економски просперитет. Лјуди у Сјеверној Македонији и у региону то желе - рекао је Ковачевски, а пренијела прес служба владе у Скопљу.

Премијер Ковачевски је истакао да Сјеверна Македонија у потпуности спроводи одлуку Савјета Европе о забрани емитовања руских медија Спутњик и РТ, као што су то недавно урадиле САД, Велика Британија и друге земље.

- Сjеверна Македонија је у потпуности ускладила своју спољну политику са ЕУ. Први пут смо увели санкције Русији, почевши од оних из 2014. године - рекао је Ковачевски.

Истакао је да је у време војне агресије Русије на Украјину чланство у НАТО од великог значаја за Сjеверну Македонију, посебно за њену економију.

- Ничим изазван напад Русије на Украјину доказује да је чланство у највећем одбрамбеном савезу на свету, НАТО, од највеће важности за сваку чланицу. Ми смо мала земља. Нашу безбjедност гарантују све чланице НАТО, што има много позитивних последица како за наше друштво, тако и за нашу економију. Зато што страни инвеститори, посебно у инфраструктурном сектору, знају да су у безбjедној земљи, коју НАТО штити - рекао је Ковачевски у интервјуу за Ди Пресе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:18