Аљбин Курти / - FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE
15/05/2022 u 21:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Курти: Косово наjдемократскиjа земља на Западном Балкану, да постане чланица НАТО и ЕУ без одлагања

Први смо се придружили Европскоj униjи и Сjедињеним Државама у увођењу санкциjа Рускоj Федерациjи, казао је Курти

Косовски премиjер Аљбин Курти током боравка у Чикагу, на позив Одсјека за албанологиjу одржао jе предавање на тему Косова и Балкана, преноси Репортери.

- Хладнокрвни воjници коjи неселективно муче, силуjу и убиjаjу. Спаљени лешеви и масовне гробнице су слике и страдања Косова прије двадесет три године и Украjине данас - рекао jе Курти.

Он jе додао да jе због тога Косово показало солидарност са Украjином и њеним народом од првог дана напада.

- Први смо се придружили Европскоj униjи и Сjедињеним Државама у увођењу санкциjа Рускоj Федерациjи. Нисмо оклијевали да изразимо спремност да прихватимо до 5.000 избјеглица и обезбиједили смо смјештаj и радни простор за 20 украjинских новинара, од коjих jе госпођа Људмила Макеj већ становница Приштине - наставио Курти, преноси Косово онлајн.

Поводом покушаjа Кремља да Косово искористи као преседан за руске акциjе у Украjини, Курти jе рекао "да то ниjе ништа друго до лаж, да нема доказа о систематском насиљу над етничким Русима у Украjини, те да jе поређење са Косовом предалеко да има било какву критичну вриједност".

- Коришћење Косова као примјера за оправдање интервенциjе у Украjини ниjе ништа друго до незнање и директан напад на истину, човјечност и здрав разум. То показуjе потпуно занемаривање међународног права и одговорност да се поштуjу виталне међународне норме коjе имаjу за циљ да осигураjу да међународна заjедница никада више неће успjети зауставити злочине геноцида, ратне злочине и злочине против човјечности - рекао jе Курти и додао да након 23 године од НАТО интервенциjе на Косову, Косово jе наjдемократскиjа земља на Западном Балкану.

- Косово jе прича о демократском успјеху региона и зато га треба подржати да постане чланица НАТО-а, Европске униjе и других међународних и регионалних организациjа без икаквог даљег одлагања - рекао jе он и додао да би поништавање напретка на Косову било jедина велика побједа коjу би Путин желио.

То jе и разлог његове неразумне фиксациjе на нашу земљу, додао jе Курти.

На краjу предавања, премиjер Курти jе рекао да су Сjедињене Америчке Државе партнер и наjближи приjатељ Косова и да jе њихова веза jака и зато што дијеле заjедничке вриједности слободе и демократиjе и дубоко увјерење да су сви људи створени jеднаки и треба да имаjу jеднако право да траже срећу, слободу и аутономиjу у потрази за истином.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 12:12