Aljbin Kurti / - SHUTTERSTOCK
14/09/2023 u 17:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kurti: Kosovo ne prihvata uslovljavanje sa ZSO

Prema riječima kosovskog premijera, Ohridski sporazum između Kosova i Srbije ima de fakto priznanje

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da ne može da prihvati kompromis između njegovog predloga sa redosledom i uslovljavanja Srbije za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

- Nismo u aprilu 2013. godine kada su u prostoriji bili baronica Ešton, njen savjetnik Kuper i tadašnji premijeri Hašim Tači i Ivica Dačić. To nije sporazum iz 2013. Jasno, član 10. osnovnog sporazuma kaže da svi prethodni sporazumi dijaloga u Briselu, koji su obavezujući i važeći, moraju biti sprovedeni. Ima ih ukupno 39. Nije moguće iz člana 10 od 39 sporazuma izabrati jedan i odlučiti kao kola prije konja. Da postane i suština i preduslov. Nisam prihvatio takav uslov- rekao je on novinarima, a prenijela Koha.

On je dodao da mu je žao što je Lajčak prihvatio takav uslov. Prema njegovim riječima, „uslovljavanje koje je Lajčak prihvatio, učinio je kršeći svoju funkciju fasilitatora i posrednika”.

- Šteta je što je Lajčak prihvatio takav uslov i postavio uslov iz Srbije kršeći svoju funkciju posrednika… A ja nisam mogao da prihvatim takav uslov kršenjem Kosova, čiji sam premijer. Čak i ovaj stari dokument, koji predstavlja uslovni dokument koji je Udruženje svojevremeno vidjelo, je u našim rukama i nismo znali da postoji. Dali smo predlog…Svaku od 11 članova Sporazuma, svaku rečenicu i tačku, spreman sam i zainteresovan da sprovedem u potpunosti prije sat vremena - naveo je Kurti.

Prema riječima kosovskog premijera, Ohridski sporazum između Kosova i Srbije ima de fakto priznanje.

- Stavljanje Asocijacije u centar je suprotno Osnovnom sporazumu koji smo prihvatili i pokrenuli 27. februara i to je postalo dio zaključaka… - rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:18