/ - FOTO YOUTUBE SKRINšOT AL JAZEERA BALKANS
20/03/2023 u 17:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Kosovo u Ohridu bilo kreativno sa predlozima, druga strana ih odbila

Navodi se i da su Kosovo i Srbija saglasni da se svi članovi sprovode nezavisno jedan od drugog

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocijenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

Kurti je na sastanku sa ambasadorima zemalja EU na Kosovu, kazao da je „druga strana“ u Ohridu „odbila da potpiše“ aneks implementacije osnovnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i osnovni sporazum u Briselu 27. februara, saopšteno je iz Vlade Kosova.

On je zajedno sa svojim zamjenikom Besnikom Bisljimijem informisao ambasadore o toku razgovora u subotu u Ohridu, kao i o rezultatu koji je tamo postignut i dogovoru o tom aneksu.

U tekstu aneksa dogovorenog u Ohridu navodi se da su Kosovo i Srbija u potpunosti posvećene poštovanju svih članova sporazuma i aneksa i da će sve svoje obaveze, koje proizilaze iz njih, sprovesti na odgovarajući način i u dobroj vjeri, piše N1.

Navodi se i da su Kosovo i Srbija saglasni da se svi članovi sprovode nezavisno jedan od drugog.

Kurti je ocijenio da je tim sporazumom otvoren put za dalje podnošenje zahtjeva Kosova za članstvo u Savjetu Evrope i Evropskoj uniji.

„Što se tiče članstva u Savjetu Evrope, Kosovo već ima neophodan broj glasova država članica, dok je pravno odjeljenje Savjeta potvrdilo da ne postoji pravna prepreka za punopravno članstvo Republike Kosovo u ovoj važnoj organizaciji“, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 12:47