Aljbin Kurti / foto: EPA-EFE
11/07/2022 u 21:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Kosovska vlada uvijek spremna za principijelan, uravnotežen i konstruktivan dijalog

Građani obje zemlje treba da imaju koristi od ovog dijaloga, kroz stabilan i primenjiv sporazum, koji se zasniva na uzajamnom priznanju - poručio je Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se u Grčkoj na marginama 24. Simi simpozijuma sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Razgovarali su o dosadašnjem procesu dijaloga, ali i narednim koracima. Kurti je na ovom sastanku kazao da je kosovska vlada uvijek spremna za „principijelan, uravnotežen i konstruktivan dijalog“.

- Građani obje zemlje treba da imaju koristi od ovog dijaloga, kroz stabilan i primenjiv sporazum, koji se zasniva na uzajamnom priznanju -  poručio je Kurti, a prenosi kancelarija kosovskog premijera, prenosi KoSSev.

Kao argument za ostvarivanje ovog cilja Kurti je ukazao na nedavno usvojenu Rezoluciju Evropskog parlamenta kojom je po prvi put ova institucija pozvala na uzajamno priznanje.

- Za to imamo i Rezoluciju Evropskog parlamenta, usvojenu prije nekoliko dana, kojom se Kosovo i Srbija pozivaju da postignu sporazum zasnovan na uzajamnom priznanju - poručio je Kurti.

O sastanku sa Kurtijem ranije je izvijestio i Miroslav Lajčak na Tviteru.

Poručio je da su na marginama Simi Simpozijuma razgovarali o trenutnoj situaciji u regionu kao i takođe o dijalogu koji se vodi u Briselu.

- Posebno smo se fokusirali na sledeće korake koji su potrebni da bi se postigao napredak u dijalogu - naveo je Lajčak.

Koji će to naredni koraci biti ostaje da se vidi, s obzirom na to da je nedavna odluka Prištine kojom su vlasnici vozila sa srpskim registarskim tablicama sa oznakama gradova na Kosovu obavezani da preregistruju automobile na RKS izazvala nezadovoljstvo u Beogradu.

Predsjednik Srbije, a potom i drugi zvaničnici poručili su tada da od dijaloga „nema ništa“, te da je on „šuplja priča“.

Osim toga, iz Prištine su ranije ovog mjeseca poručivali da se razgovara o tome da se u skorijem periodu održi novi sastanak na nivou glavnih pregovarača, kao i na najvišem nivou.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 05:40