Фото: Лајми.нет / - Фото: Лајми.нет
01/07/2022 u 13:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Kurti: Lajčak je upoznat o ličnim kartama i registarskim tablicama

On je dodao da zna da postoji plan tokom jula mjeseca o sastanku glavnih pregovarača, ali možda i više od toga

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je novinarima da je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak obaviješten o akcijama Kosova kada se radi o odluci o reciprocitetu za ulazak državljana Srbije na Kosovo i registarskim tablicama.

- Ovo nije iznenadni ili potpuno novi razvoj događaja, jer ove registarske tablice imaju oznake iz posleratnog perioda, odnosno nasledstvo su struktura koje je ostavio (Slobodan) Milošević, a njegov režim neće moći da se nastavi na Kosovu unedogled. Na veoma velikodušan način smo stvorili dvomjesečni prostor da izvršimo takvu promjenu, što pomaže zakonitosti i pravičnosti“, poručio je Kurti.

On je dodao da zna da postoji plan tokom jula mjeseca o sastanku glavnih pregovarača, ali možda i više od toga.

- Vidjećemo kako i koliko mogu za ovo da se pripreme u Briselu. Spremni smo za trajni pravno obavezujući sporazum sa uzajamnim priznanjem. Problem može biti u vezi upozorenja Beograda da mogu da napuste proces dijaloga, jer oni su se izjasnili da će napustiti dijalog. Mislim da prave grešku, ali ovo je možda uplašilo malo nekog u Briselu, smatra Lajčak.

I kosovska predsjednica Vjosa Osmani je navela da je „svaki korak koji Kosovo preduzima u koordinaciji sa međunarodnim predstavnicima“.

Ona je dodala da Srbija blokira napredak i da je kosovska strana pokazala veliku konstruktivnost kada se radi o tablicama i došlo se, kako prenosi dopisnica N1 iz Prištine, do dokumenta koji je prihvatljiv i za Kosovo i za EU, ali je Srbija to sve odbacila

Kosovo je u srijedu, kada se Lajčak spremao da sa Kosova doputuje u Beograd, objavilo da je uspostavilo reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo. Kurtijeva vlada je na sastanku u srijedu odlučila da primeni istu mjeru kao i zvanični Beograd, koji ne prihvata lične karte, ali građanima Kosova na ulazu daje pismo koje zamjenjuje identifikaciona dokumenta.

Vladin kabinet je usvojio odluku prema kojoj se svakom licu koje putuje iz Srbije na Kosovo sa ličnim dokumentom izdatim od strane srpskih vlasti, na graničnom prelazu daje obrazac koji privremeno zamjenjuje upotrebu lične karte.

Kosovska vlada je takođe usvojila odluku da se omogući registracija vozila sa registarskim oznakama RKS za sva vozila sa registarskim tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“, kao i rješenje za prelazak granice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
10. avgust 2022 05:09