/ EPA-EFE - Aljbin Kurti
02/01/2023 u 14:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Na sjeveru „Noćni vukovi“ uzvikuju "molite se Bogu i držite se Rusije"

On je rekao da je Kosovo povećalo budžet za odbranu, kao i broj rezervnih vojnika

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je povećanje snaga Kfora na Kosovu. Kurti je u intervjuu za njemački „Di Velt” rekao da bi povećanje NATO vojnika i vojne opreme pomoglo miru na  Zapadnom Balkanu, prenosi portal KoSSev.

-Značajno povećanje broja NATO vojnika i vojne opreme u našoj zemlji unapredilo bi bezbjednost i mir na Kosovu i na  Zapadnom Balkanu- naveo je Kurti, piše KoSSev.

On je rekao da je Kosovo povećalo budžet za odbranu, kao i broj rezervnih vojnika.

-Povećanje broja vojnika u mirovnim snagama NATO – Kforu, podržalo bi naše napore u odbrambenom smislu-naglasio je Kurti.

Trenutno se na Kosovu nalazi oko 3.800 vojnika Kfora, oko 70 Njemaca. Prema odluci njemačkog Bundestaga, na Kosovo može hitno da se pošalje do 400 dodatnih vojnika.

-Njemački vojnici su svakako dobrodošli na Kosovo- rekao je Kurti.

Situacija na Kosovu bila je napeta poslednjih nedelja, kada su Srbi na Sjeveru postavili barikade, blokirajući puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, koje su nakon skoro dvije nedelje prošle nedelje sklonjene.

-Šesnaest barikada u četiri sjeverne opštine i ljudi sa maskama i obilježjima plaćeničkih snaga ‘Vagner’ i ‘Noćni vukovi’ u crnim uniformama i sa zastavama koje uzvikuju ‘Molite se Bogu i držite se Rusije’, kao i gomilanje srpskih trupa i artiljerije duž granice sa Kosovom i kontinuirane izjave srpske i ruske države, stvaraju potrebu za dodatne NATO trupe- rekao je Kurti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 01:00