Aljbin Kurti / - KOSOVO GOVERNMENT PUBLIC AFFAIRS OFFICE
31/05/2023 u 09:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Neću predati demokratsku republiku fašističkoj policiji

Kurti je rekao da “postoji na desetine snimaka i fotografija koje pokazuju da je srpska milicija na prvoj liniji fronta onih koji protestuju”

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je sinoć da sa međunarodnim partnerima, SAD i EU, razgovara o situaciji na sjeveru Kosova, ali da “neće predati demokratsku republiku fašističkoj miliciji”, kako je nazvao srpske kriminalne grupe na sjeveru, prenosi Sandžačke.rs.

Kurti je u intervjuu za CNN rekao da su svi međunarodni faktori priznali izbore koji su održani 23. aprila.

- Kad se zna proces i rezultati, onda bi načelnici trebali ići u opštine. Ko bi još trebao biti tamo, ako ne predsjednici. Blisko sarađujemo sa međunarodnim faktorima, posebno sa SAD i EU, koje smatramo veoma vrijednim saveznicima i partnerima. Daćemo sve od sebe. Ali neću predati demokratsku Republiku fašističkoj miliciji - rekao je Kurti.

Dodao je da postoje dokazi da među gomilom demonstranata ima ultranacionalista desnice, koje Srbija plaća i naređuje.

- Mi nemamo posla sa mirnim demonstrantima, nego s kriminalnim bandama, ekstremistima, ultranacionalistima desnice, koje Beograd plaća i naređuje, a koji se dive Putinu. To je fašistička milicija koja je napala naše policajce, KFOR, ali i novinare na terenu. Nije moguće da nema gradonačelnika u opštinama. Vlast na Kosovu se ne osvaja šok bombama, zločinima, nasiljem, već se osvaja izborima - rekao je Kurti.

Kurti je rekao da “postoji na desetine snimaka i fotografija koje pokazuju da je srpska milicija na prvoj liniji fronta onih koji protestuju”.

- Neki dolaze sa sjevera, a neki iz Srbije. Kosovo je demokratska republika, Srbija je proruska autokratija. Nema tu mnogo demokratije. Naredili su tamošnjoj žandarmeriji da dođe i napravi nerede na sjeveru Kosova - dodao je kosovski premijer.

Upitan zašto je poslao policiju u sjeverne opštine, Kurti je rekao da u svakoj općini ima policajaca. On je, međutim, rekao da će biti sve većeg broja sve dok “ispred zgrade bude nasilnih nasilnika”.

- Želim da imam policajce koji štite vladavinu prava, održavaju red. Opštine treba da budu za sve, a ne za paralelne strukture Srbije - podcrtao je Kurti.

Zaključio je da ne može biti privilegija za manjinu na Kosovu, samo da “Srbija tuguje i žali se zbog gubitka Kosova 1999. godine kada je NATO intervenisao”.

- Kosovo je priča o uspjehu intervencije NATO-a i to zabrinjava Beograd i Kremlj - zaključio je Kurti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:13