Аљбин Курти / EPA-EFE - Аљбин Курти
20/11/2021 u 19:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Курти објавио под којим условима би спровео референдум

Он jе навео и да мисли да jе за траjни мир и стабилност у региону наjбржи и наjбољи пут напријед да се шест земаља Западног Балкана одjедном интегрише у ЕУ

Премиjер тзв. Косова Аљбин Курти у интервjуу за онлаjн магазин "Монокл" изjавио jе да би у будућности гласао за уjедињење са Албаниjом, али само ако би се такав референдум спровео мирно и демократски, преноси Газета Експрес, јављају Новости.рс.

Курти jе навео и да централни дио будућег свеобухватног споразума између тзв. Косова и Србиjе треба да буде међусобно признање.

- Сада имамо обострано незнање, а морамо да се познаjемо. У том циљу можемо прво да имамо изjаву у коjоj ћемо се сагласити да нећемо нападати jедни друге. Такође сматрам да jе ЕУ важан фактор коjи може да обезбједи оквир за будући споразум jер он мора да буде заснован на духу европских вриједности, закона и поретка, демократизациjе и суочавања са прошлошћу - рекао jе Курти.

Упитан о односима са бившим лидерима ОВК коjима се суди у Хагу, укључуjући Хашима Тачиjа, и да ли му jе драго што му се суди у другоj земљи, Курти jе рекао да ниjе срећан што се Тачиjу суди у Хагу и да би желио да се Тачи суочи са правдом на тзв. Косову за корупциjу.

- Бивши предсједник Тачи jе желио да монополизуjе историjу у неком облику, зарад политичке добити. Никада нисам спорио њихов допринос током рата, и сам сам био дио тога. После рата су се десиле неке ствари гдје су неки лидери ОВК са политичком моћи почели да стичу материjалну корист и њихов идеализам jе постао девиjантан. Волио бих да се они на (тзв.) Косову суоче са правдом за корупциjу коjу су починили на Косову, jер су углавном одговорни за злоупотребу приватизациjа. Њима треба судити на (тзв.) Косову за мировне злочине почињене против привреде и друштва, а не пред „суи-генерис“ судом коме недостаjе транспарентност и коjи се бави нечим чиме се бавио Међународни кривични суд за бившу Jугославиjу, УНМИК и Еулекс. То jе jош jедан специjални суд и ми имамо посебан третман. Jа бих волио нормалан третман, нормалне судове на (тзв.) Косову коjи се баве криминалом и корупциjом - додао jе Курти.

Он jе навео и да мисли да jе за траjни мир и стабилност у региону наjбржи и наjбољи пут напријед да се шест земаља Западног Балкана одjедном интегрише у ЕУ.

- Неки не желе у НАТО, али (тзв.) Косово хоће. (Тзв.) Косово и Албаниjа су двије земље, али имамо исти jезик и jедан смо народ. Када смо прогласили независност, прогласили смо jе против Србиjе, а не против Албаниjе. С друге стране, има много грађана ЕУ коjи имаjу двоjно држављанство. Мислим да има много оних коjи имаjу три пасоша и охрабруjем их да гласаjу у свим земљама чиjе држављанство имаjу - рекао jе Курти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 15:21