/ - FOTO: FACEBOOK, ALJBIN KURTI
04/09/2022 u 20:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Oko 200 sudija izreklo samo uslovne i novčane kazne za silovanja

Na konferenciji za medije, Kurti je rekao da su u 85 odsto slučajeva seksualnog nasilja žrtve bile maloljetne djevojčice

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da podaci pokazuju da je dosad oko 200 sudija izreklo samo uslovne i novčane kazne za slučajeve seksualnog nasilja ili su dozvolili zastarelost u slučajevima seksualnog nasilja.

Na konferenciji za medije, Kurti je rekao da su u 85 odsto slučajeva seksualnog nasilja žrtve bile maloljetne djevojčice.

On je rekao da je oko 140 tužilaca, od ukupno 200 na Kosovu, dozvolilo zastarevanje slučajeva seksualnog nasilja.

- U više od 85 odsto ovih slučajeva radilo se o maloljetnicima. Zastarjelost u slučajevima seksualnog nasilja dozvolilo je 140 tužilaca. Zamislite više od 200 sudija, više od polovine sudija na Kosovu, izreklo je samo uslovne i novčane kazne, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je zatražio preduzimanje mjera prema onima koji ne obavljaju svoju dužnost i naglasio da je za to neophodan proces provjere u pravosuđu.

Ministarstvo pravde je danas kosovskom parlamentu predalo dosije za proces provjere u pravosuđu, u kojem su predlog ustavnih promjena, nacrt zakona za provjeru, koncept dokument za provjeru, sa objašnjenjem za proces provjere.

Tužilački savjet Kosova (TSK) i Državni tužilac odbacili su kao netačne izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministarke pravde Albulene Hadžiju. TSK navodi da su od 2017. do prve polovine 2022. godine zastarjela četiri slučaja u vezi sa seksualnim nasiljem.

- Tužilački savjet i Državni tužilac ponovo izražavaju duboku zabrinutost u vezi sa kontinuiranim recikliranjem nepromišljenih, neprovjerenih izjava o tužilačkom sistemu, koje se daju samo za političku agendu od strane premijera vlade Kosova. Naime, ove javne izjave premijera i ministra pravde u vezi sa zastarevanjem slučajeva seksualnog nasilja u tužilaštvu, u potpunosti su demantovane zvaničnim izvještajima tužilačkog sistema, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su „informacije koje je danas iznio premijer netačne, da nemaju veze sa realnošću i da su potpuno pristrasne prema tužilačkom sistemu“.

- TSK i Državni tužilac obavještavaju premijera i vladu da zvanična statistika nije sačinjena sa predrasudama, već je verifikovana, analizirana sa profesionalizmom i odobrena na sastancima otvorenim za javnost od strane Tužilačkog savjeta Kosova, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:08