Аљбин Курти / - EPA-EFE
03/06/2022 u 09:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Курти: Отворени Балкан штетна иницијатива, Косово посвећено Берлинском процесу

Косово сматра да земље у региону треба да остану посвећене агенди Европске уније и неговању трансатлантских односа и додао да не подржава иницијативу Отворени Балкан јер је то “штетна регионална иницијатива без визије”

Премијер Косова Аљбин Курти одбио је позив премијера Сјеверне Македоније Димитра Ковачевског да учествује у регионалној иницијативи Отворени Балкан, која ће бити одржана у Охриду 7. и 8. јуна.

Курти је у писму поручио да је Косово посвећено Берлинском процесу, јавља Радио Слободна Европа (РСЕ).

РСЕ подсјећа да је „Берлински процес“ иницијатива неколико држава чланица ЕУ на челу са Њемачком, која има за циљ да повећа сарадњу са земљама Западног Балкана, промовише регионалну сарадњу и европску перспективу региона, док је Отворени Балкан иницијатива коју су покренуле Србија, Албанија и Сјеверна Македонија, са циљем стварања заједничког политичког и економског простора.

Курти је оцијенио да Косово и Сјеверна Македонија треба да сарађују како би спријечили Србију да промовише руске и кинеске интересе у земљама региона.

- Узимајући у обзир заједничке вриједности између наше двије земље, у нашем је интересу да радимо заједно како бисмо спријечили Србију да промовише своје руске и кинеске интересе у нашем региону, док стално негира независност, суверенитет и територијални интегритет Косова и блокира једнаке могућности за грађане Косова - написао је Курти.

Косово сматра да земље у региону треба да остану посвећене агенди Европске уније и неговању трансатлантских односа и додао да не подржава иницијативу Отворени Балкан јер је то “штетна регионална иницијатива без визије”.

Такође, Косово не жели да се придружи тој иницијативи јер Србија Косово не третира као равноправну страну, односно као независну земљу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:09