Kurti / Foto: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER)
26/05/2023 u 23:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Policija na sjeveru Kosova angažovana po službenoj dužnosti

Primarni cilj Kosovske policije bio je da pomogne i omogući bezbjednost gradonačelnicima opština, ostvarivanje njihovih legitimnih prava na radnom mjestu i slobodno kretanje svih lica bez razlike, saopštila je policija

Premijer Kosova Aljbin Kurti se sastao sa komandantom KFOR-a, general-majorom Anđelom Ristućijem i tom prilikom ga obavjestio da su ''gradonačelnici opština, izabrani na slobodnim i demokratskim izborima'', te da moraju da obavljaju svoje dužnosti i odgovornosti.

Sastanak je održan nakon što je policija Kosova pomogla novim gradonačelnicima albanske nacionalnosti da uđu u zgrade općina u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Grupe lokalnog stanovništva u ovim opštinama sa srpskom većinom usprotivile su se njihovom odlasku u kancelarije koje su ranije koristili srpski zvaničnici.

Policija Kosova saopštila je da je danas, prema zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, pomogla gradonačelnicima opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare pravo na rad u službenim opštinskim objektima.

- Primarni cilj Kosovske policije bio je da pomogne i omogući bezbjednost gradonačelnicima opština, ostvarivanje njihovih legitimnih prava na radnom mjestu i slobodno kretanje svih lica bez razlike. Značajan broj građana okupio se u blizini opštinskih objekata sa ciljem da ometaju i ne dozvole zvaničnicima da uđu u objekte opštine, saopštila je KP.

Istaknuto je da je policija, priznajući pravo građana da protestuju i izraze svoje pritužbe na fer, miran i zakonit način, više puta komunicirala sa njima i tražila da oslobode pristup opštinskim zgradama, i da dozvole gradonačelnicima da uđu na radna mjesta, a ne da krše njihova legitimna prava.

- Zanemareni su zakonski zahtjevi policijskih službenika, pojedini ljudi u masi u Zvečanu su ispoljili nasilje, bacali razna tvrda oruđa i bombe na policiju i službena vozila, dodaje se u saopštenju.

Kako bi spriječili neposrednu opasnost po živote policajaca, nadležne policijske jedinice u samoodbrani su bile prinuđene da reaguju svojim zakonskim sredstvima, uključujući i suzavac, da bi rastjerali masu, a gradonačelnicima omogućili ulazak u prostorije opštine, na radna mjesta, navela je policija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 15:25