Аљбин Курти / - Фото: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER)
06/02/2023 u 11:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti poručio Zapadu: Ne pritiskajte nas

Kurti smatra da, ako se na Zapadnom Balkanu uvede ideja etnički zasnovanog udruživanja opština, to je recept za nove sukobe

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je zapadne sile da ne vrše pritisak na Prištinu da prihvati formiranje ZSO.

Kurti je u intervjuu za AP rekao da mu osnivanje ZSO nije prioritet.

Zapadne sile treba da uče iz primjera Republike Srpske koju vode Srbi i plašeći se stvaranja slične tvorevine na Kosovu, on je rekao da Beograd koristi stvaranje ZSO kao, kako je naveo, oružja protiv nezavisnosti Kosova, prenosi AP.

Kurti smatra da, ako se na Zapadnom Balkanu uvede ideja etnički zasnovanog udruživanja opština, to je recept za nove sukobe.

Zapadne sile ne bi trebalo da nameću pritisak na manje zemlje poput takozvanog Kosova, koje su demokratske, tvrdi on.

Problemi između Beograda i Prištine mogu biti mali i dosadni, ali treba obratiti pažnju na ono što se dešava u regionu jer, kako je ocijenio, svaka vrsta pogrešnog rješenja na Balkanu može i biće iskorišćena negdje drugdje.

Uzajamno priznanje je središnji deo svakog pregovaračkog procesa, tvrdi Kurti.

Smatra da bi fokus trebalo da bude na tome da, kako kaže, Srbija postane demokratskija i da se oslobodi onoga što je nazvao hegemonističkim idejama Beograda.

Kurti je rekao da vlada Srbije treba da prizna nezavisnost svih republika bivše Jugoslavije kako bi se "suočila sa prošlošću" i istakao da Beograd treba više da se okrene Evropskoj uniji i NATO, a ne Rusiji.

Premijer Kosova tvrdi da će, ako se Beograd oslobodi ideje da takozvano Kosovo i dalje pripada Srbiji, ona "biti mnogo demokratskija, evropskija".

Kurti je dodao i da su dosadašnji pregovori bili, kako je ocijenio, ideologija rešavanja problema, da je svako rješenje postajalo sve komplikovanije, sve manje izvodljivo, a da je javnost izgubila interesovanje.

On smatra da je novi predlog za normalizaciju odnosa dobar okvir i platforma za napredovanje, "što doprinosi nadi o izgledima za buduće pregovore i sporazume".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:18