Ilustracija / Shutterstock
29/03/2023 u 17:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Potrebna nam je brza i korektna primjena sporazuma sa Srbijom

Postoji dogovor, sporazum postoji, jasno je javan za sve i potrebna nam je njegova korektna i brza primjena, rekao je Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da su sporazum koji je postignut u Briselu, i "mapa puta" za njegovu primjenu koja je dogovorena u Ohridu, javna dokumenta i da je potrebna njihova "korektna i brza primjena".

„U Briselu će se 4. aprila razgovarati o pitanju primjene sporazuma koji je već dogovoren. Postoji dogovor, sporazum postoji, jasno je javan za sve i potrebna nam je njegova korektna i brza primjena. Zato će biti organizovan sastanak glavnih pregovarača na kojem će učestvovati zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi“, rekao je Kurti poslije sastanka koji je u Prištini organizovao Savjet Evrope.

Objašnjavajući riječ „hitno“ koju je EU koristila za stvaranje Asocijacije ili Zajednice opština sa srpskom većinom, premijer je dodao da se „sporazum mora primijeniti u cjelini i da se ne može sprovoditi jednostrano“.

„Sporazum mora da se implementira u cjelini, ne postoji mogućnost da se nešto sprovede, a nešto ne. Kao što ne može biti jednostranog potpisivanja sporazuma ili aneksa implementacije, ne može biti ni jednostrane primjene sporazuma. Ne treba da rušimo sporazum uzimajući djelove koje želimo. Riječ ‘hitno’ se koristi upravo u rečenici koja se odnosi na nestale, odnosno nasilno nestale“, rekao je Kurti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. jun 2023 23:25