Aljbin Kurti / - KOSOVO GOVERNMENT PUBLIC AFFAIRS OFFICE
04/02/2023 u 18:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Prava manjina na Kosovu i u Srbiji odražavaju demokratiju i naš razvoj kao društva

Premijer Kosova sastao se danas sa zastupnicima Albanaca i Bošnjaka u Skupštini Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je danas o predlogu Evropske unije za normalizaciju odnosa sa Srbijom sa zastupnicima Albanaca i Bošnjaka u Skupštini Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kurti je s ministrom kulture, omladine i sporta Hajrulom Čekuom primio u Prištini albanskog zastupnika Šaipa Kamberija, predsjednika Stranke demokratske akcije Sandžak (SDA) Sulejmana Ugljanina i još dvoje bošnjačkih zastupnika, Enisa Imamovića i Selmu Kučević.

U saopštenju kabineta premijera navodi se da se "različite zajednice moraju tretirati bez razlike u okviru univerzalnih načela i u potpunom skladu sa standardima EU", te da prava nevećinskih zajednica na Kosovu i u Srbiji odražavaju "demokratiju i naš razvoj kao društva".

Sagovornici su ocijenili da su nezadovoljni položajem Albanaca i Bošnjaka u Srbiji, te govorili o stanju u opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjenica u Sandžaku, te Preševo, Medveđa i Bujanovac u Preševskoj dolini.

- Tražili su reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo, navodi se u saopštenju.

SDA Sandžak ima dva poslanika u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije, dok "Koalicija Albanaca Doline" ima jednog poslanika.

Prijedlog EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije dostavljen je Kosovu i Srbiji krajem ljeta, ali njegov sadržaj nije javno objavljen.

Radio Slobodna Europa imao je uvid u njegovu verziju u kojoj se ne spominje uzajamno priznanje dvije države, već njihova obveza da jedna drugu ne ometaju u integracijskim procesima.

Kosovo i Srbija započeli su pregovore za normalizaciju odnosa 2011. godine, uz posredovanje Brisela.

Očekuje se da će proces pregovora završiti pravno-obavezujućim sporazumima.

Iako Kosovo smatra da bi ovaj sporazum trebalo da uključi međusobno priznanje, Srbija to ne prihvata, insistirajući na "kompromisnom rješenju".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:16