Аљбин Курти / - РТС
22/09/2021 u 16:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Курти: Спремни смо да укинемо мјере ако то уради и Србија

Од сада, аутомобили српских регистарских ознака при уласку на Косово добијају привремене регистарске таблице са ознаком Републике Косово (РКС), као што то чини Србија са аутомобилима са регистарским ознакама РКС

Премијер Косова Аљбин Курти изјавио је  да је Влада Косова заинтересована да се о питању привремених регистарских таблица разговара у Бриселу, али да је то српска страна одбила, преноси Nova S.

Он је након сједнице Владе рекао новинарима да су заинтересовани за трајно решење проблема слободе кретања грађана две земље и да ће одлуку повући ако тако поступи и српска страна.

Курти је рекао да је почело увођење привремених таблица и да је „срећан што види позитиван одговор српских грађана, на увођење те мјере“.

-Ова одлука је једнака мјери коју Србија примењује више од двије деценије. Још јуче сам објавио да је одлука Косова у оквиру спровођења закона и спреман сам да то уклоним ако имамо обавезу српске стране да и она то уради- казао је Курти.

Рекао је да је Влада Косова спремна за састанке у Бриселу, али пошто је српска страна то одбила, заинтересовани су и за трајно решење кретања грађана и позвао је предсједнике општина на сјеверу Косова да уклоне камионе са путева, јер су они својина тих општина.

Говорећи о захтјевима који су се чули у вези са сменом министра за повратак и заједнице Горана Ракића, који је и предсједник Српске листе, Курти је рекао да је био у контакту са њим.

-Имамо разлике и не могу се жалити на комуникацију са њим. Колико сам обавјештен вјерујем да је покушао да не дозволи ескалацију ситуације- рекао је Курти и додао да нема намјеру да предузима мјере против Ракића.

Курти је позвао грађане да сами предају нелегалне таблице, након почетка примјене реципроцитета за привремене таблице за аутомобиле из Србије.

Казао је да су припадници специјалних јединица полиције Косова ту да обезбједе припаднике граничне полиције и граничне прелазе.

У понедељак је Влада Косова увела мјеру реципроцитета са Србијом за регистарске таблице возила из Србије која улазе на Косово.

Од сада, аутомобили српских регистарских ознака при уласку на Косово добијају привремене регистарске таблице са ознаком Републике Косово (РКС), као што то чини Србија са аутомобилима са регистарским ознакама РКС.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:07