/ Foto: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER)
12/03/2023 u 21:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Srbija bila demokratija samo za vrijeme Đinđića

Đinđić je bio pod velikim uticajem Frankfurtske škole kojoj je dugovao kritičko promišljanje opozicionog stava. Dok se divio ‘komunikativnoj akciji’ Jirgena Habermasa, njegov omiljeni film bio je ‘Andrej Rubljov’ Andreja Tarkovskog, kazao je kosovski premijer

Premijer Kosova Aljbin Kurti, izjavio je povodom 20 godina od ubistva bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića, da je "Srbija za dva vijeka postojanja imala svega dvije godine demokratije“ – upravo za vrijeme Đinđića.

Kurti navodi da je Đinđić jedan od rijetkih srpskih političkih lidera koji nisu sarađivali sa Miloševićem, dodajući da će danas u Beogradu biti „mnogo lažne tuge i lažnih suza za Đinđićem“, prenosi N1 pozivajući se na KoSSev.

- Đinđić je u tadašnjim prilikama bio demokrata, međutim, u smislu intelektualne formacije i filozofske orijentacije, čak i kada se promijenio, bio je pod velikim uticajem Frankfurtske škole kojoj je dugovao kritičko promišljanje opozicionog stava. Dok se divio ‘komunikativnoj akciji’ Jirgena Habermasa, njegov omiljeni film bio je ‘Andrej Rubljov’ Andreja Tarkovskog, kazao je Kurti.

Kosovski premijer podsjeća da su na po 40 godina zatvora osuđeni bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamjenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva Đinđića.

On dodaje da nalogodavci nikada nisu otkriveni – „možda zbog toga što su bili poznati u to vrijeme“.

- Ova dvojica su i ratni zločinci na Kosovu, organizatori i izvršioci masakra nad Albancima, a zajedno sa Goranom Radisavljevićem – Gurijem, navodno su učesnici opsade Jašarijevih u Prekazu. Organizovani kriminal, ratni zločini i šovinistička diktatura idu ruku pod ruku, naveo je Kurti.

Kosovski premijer ujedno navodi da je sa vladom Zorana Đinđića tri četvrtine stanovništva Srbije podržavalo članstvo u EU, a da je sada to pala na svega trećinu.

- Vrijeme koje je teklo posle njega dalo je težinu suprotnoj strani demokratije. Vrijeme dolazi, izgleda da će se tu nešto uskoro promijeniti, konstatuje Kurti.

Đinđić je ubijen u atentatu 12. marta 2003.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:48