Аљбин Курти / - (EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER)
09/10/2023 u 22:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Srbija pokušala da kopira scenario Donbasa kako bi osvojila sjever Kosova

Sadašnjost i budućnost Kosova, kao i mir i bezbjednost Evrope ne mogu biti taoci Srbije i da od toga zavisi perspektiva mira, pravde i prosperiteta u vremenu punom izazov, naglasio je Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Liverpulu u Velikoj Britaniji da je Srbija, kao saveznik Rusije, pokušala da kopira scenario Donbasa kako bi osvojila sjever Kosova, javljaju prištinski mediji, prenosi N1.

- Povećanje srpskog vojnog prisustva na prelazu sa Kosovom Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće opisao je kao bez presedana, dok snimci snimljeni dronovima u posjedu napadača otkrivaju da su paravojne trupe obučavane u zvaničnim bazama Vojske Srbije, čime je nepobitno dokazana direktna umiješanost države Srbije u planiranje napada koji je prije dvije nedjelje izveden na Banjsku, rekao je on na godišnjoj konferenciji Laburista.

Naglasio je da sadašnjost i budućnost Kosova, kao i mir i bezbjednost Evrope ne mogu biti taoci Srbije i da od toga zavisi perspektiva mira, pravde i prosperiteta u vremenu punom izazova. Prema njegovim riječima, dva najvažnija momenta u novijoj istoriji Kosova su 1999. i 2008. godina, oslobođenje, odnosno nezavisnost, tokom kojih je Laburistička partija bila na vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Velika Britanija je 1999. godine, pod vođstvom Tonija Blera, bila dio vojne intervencije NATO-a kako bi se zaustavio nastavak genocidne kampanje srpskih snaga, da bi u februaru 2008. godine, odmah nakon proglašenja nezavisnosti, Ujedinjeno kraljevstvo, sa Gordonom Braunom kao premijerom, bila jedna od prvih zemalja koja je priznala državu Kosovo, rekao je Kurti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:20