Фото: Лајми.нет / - Фото: Лајми.нет
05/12/2021 u 14:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Курти: Србија се на Балкану понаша као мала Русија

Он каже и да имају посла са "државом која не признаје Косово, која је аутократска и наклоњена Москви"

Косовски премијер Аљбин Курти саопштио је како Србија суштински не признаје државност земаља које нијесу чланице ЕУ - Босну и Херцеговину, Црну Гору, Косово, чак и Сјеверну Македонију и да се свим својим капацитетима ангажује како би уништила њихову државност, а када је ријеч о Косову да жели његову "боснизацију.

Он тврди да се према земљама насталим распадом велике Југославије Србија данас понаша на Западном Балкану као "мала Русија" - патерналистицки и хегемонистицки: босанско-херцеговацки ентитет Републику Српску покушава да претвори у Бјелорусију, а Црну Гору у Украјину, те да на Косову преко ЗСО жели да направи Републику Српску.

Курти каже и да имају посла са "државом која не признаје Косово, која је аутократска и наклоњена Москви".

Признаје и да је Србија њихов највећи проблем, јер како каже, не може "ни да замисли ни да прихвати Косово као равноправну државу-сусједа".

Курти каже и да Србија дијалог "двије земље" разумије као дијалог о статусу Косова, а не као "дијалог о статусу наших односа и њиховој нормализацији".

Курти је рекао и да не разумије поруку српског предсједника Александра Вучића да некима у Приштини треба оставити додатно вријеме да промјене своје лоше одлуке и ако то не буду жељели, Србија ће донијети мјере у циљу заштите својих интереса.

 - Кад год Србија каже да се брани, знајте да напада. У то смо се увјерили у посљедње најмање три деценије - рекао је Курти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:04