Aljbin Kurti / - EPA
13/11/2023 u 22:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Treba pojačati pritisak na Beograd da potpiše sporazum

U Briselu smo postigli dogovor, dodali smo aneks implementacije u Ohridu, ali je Srbija tada odbila da potpiše, a imali smo napade na vojnike Kfora, zatim otmice kosovskih policajaca, pa poslije toga napad gdje je naš narednik ubijen, kazao je Kurt

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas na Bečkom ekonomskom forumu izjavio kako odnosi sa Srbijom nisu dobri, pa se, kako je ukazao, mora pojačati pritisak na Beograd da potpiše sporazum.

"U Briselu smo postigli dogovor, dodali smo aneks implementacije u Ohridu, ali je Srbija tada odbila da potpiše, a imali smo napade na vojnike Kfora, zatim otmice kosovskih policajaca, pa poslije toga napad gdje je naš narednik ubijen", kazao je Kurti.

Prema njegovim riječima, do eskalacije je došlo uprkos sporazumu koji nije potpisan.

"Srbija je naš najveći susjed, granica je oko 300 kilometara, to predstavlja bezbjednosni rizik, potreban je veći pritisak na Beograd za dogovor“, rekao je on.

Dodao je da je potpisivanje "de fakto" priznanja prvi i najvažniji korak.

Kurti je naveo i da je došlo do ekonomskog razvoja i da, kako je kazao, "Kosovo nije velika zemlja, ali je dobar primjer."

"Tri glavna izazova koja su se desila su bezbjednosne prjetnje, drugi je društvena nejednakost i treći klimatske promjene", kazao je premijer o Kosovu.

"Tokom ovih godina koliko sam na vlasti, uspjeli smo da našoj ekonomiji dodamo milione eura svake godine“, rekao je Kurti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:02