Aljbin Kurti / - SHUTTERSTOCK
24/09/2023 u 14:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: "Teško naoružani profesionalci" napadaju kosovsku policiju

Kosovski premijer osudio je ovaj zločin, navodeći da je riječ o terorističkom napadu, te ga je povezao sa „organizovanim kriminalom koji ima podršku Beograda“

U selu Banjska na Sjeveru Kosova napadnuti su pripadnici Kosovske policije, usled čega je jedan poginuo, a drugi je povrijeđen – saopštio je kosovski premijer, Aljbin Kurti. U međuvremenu, oglasila se i kosovska predsjednica Vjosa Osmani, izrazivši saučešće i navodeći da se hitno vraća iz Njujorka na Kosovo.

U selu Banjska nalazi se 30 teško naoružanih ljudi, rekao je Kurti na konferenciji za štampu posle sednice Saveta bezbednosti.

„Ima najmanje 30 teško naoružanih ljudi, profesionalaca, vojske ili policije, koji su pod opsadom naših policijskih snaga“, navodi kosovski premijer.

Kurti je na konferenciji pokazao snimke i fotografije naoružanih osoba i blindiranih vozila u Banjskoj i kod samog manastira.

- Na fotografijama se vidi da to nisu naoružani civili niti ‘bande za krijumčarenje’, već profesionalne vojno-policijske snage koje su ušle na teritoriju Kosova. I unutar manastira i van manastira pored spoljašnjeg zida vide se blindirana kola bez tablica i teško naoružanje - rekao je Kurti.

On je naveo da se napad dogodio oko 03.00 ujutru, da je poginuo policijac sa činom narednika, a da je povrijeđen pripadnik pogranične policije koji je van životne opasnosti.

„U ovom trenutku se nastavlja pucanje iz vatrenog oružja različitog kalibra na našu policiju. Napadači su profesionalci sa maskama i naoružani teškim naoružanjem“, naveo je Kurti.

Osudio je ovaj zločin, navodeći da je riječ o terorističkom napadu, te ga je povezao sa „organizovanim kriminalom koji ima podršku Beograda“.

„Osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad. Organizovani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda napada našu zemlju. U ovoj borbi štitimo i sprovodimo zakon, štitimo i čuvamo građane bez razlike i nezavisno Kosovo“, naveo je Kurti.

Sa druge strane, navodi da će izvršioci zločina i njihovi nalogodavci „propasti, biti uhvaćeni, suđeni i kažnjeni“.

Kosovska policija: Kamionima blokirali put pa otvorili vatru na službenike

Nakon oglašavanja najviših prištinskih zvaničnika, da je sinoć na Sjeveru Kosova ubijen jedan policajac a drugi ranjen, potvrdila je ovog jutra i Kosovska policija iznoseći detalje o samom slučaju.

Iz KP preciziraju da je jedinica za brze intervencije pogranične policije oko 02:34 primetila da su na ulazu u selo Bajnska, odnosno preko mosta, postavljena dva veća kamiona, bez registarskih oznaka, te da je put bio blokiran, prenosi Kossev.

„Jedinice za red Policijske stanice Zvečan, po dobijanju obaveštenja, reagovale su u vezi sa slučajem i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije i čim su stigle u blizinu mesta gde je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor, kada je sa više različitih položaja pucano na njih iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručnim bombama i granatama, pri čemu su usled pucnjave upucana dva policajca“, naveli su iz policije.

Jedinice su, dodaju iz KP, reagovale u samoodbrani i uspjele da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje upucanih kolega.

„Povređeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gdje je ljekar konstatovao smrt jednog od teško povređenih policajaca, dok su druga dva službenika, jedan ranjen, a drugi povrijeđen, prema riječima ljekara, van životne opasnosti“, dodaju iz policije.

Kako navode, na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice po profilima, „koje su s vremena na vrijeme napadnute vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa“.

„Kosovska policija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima, preduzima svoje radnje u cilju održavanja reda i javne bezbjednosti, kao i izvođenja pred pravosudnim organima izvršilaca napada na policijske službenike“, dodali su.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. novembar 2023 05:25