/ EPA-EFE - Aljbin Kurti
20/04/2023 u 16:51 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: U Državnom tužilaštvu negativno političko raspoloženje prema vladi

Kosovski demokratski institut kritikovao je premijera Kosova Aljbina Kurtija i poslanike Samoopredeljenja zbog izjava protiv pravosudnih organa posle hapšenja generalnog direktora Kosovske energetske korporacije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas na sjednici Skupštine Kosova kako ne sumnja da u Državnom tužilaštvu postoji negativno političko raspoloženje prema vladi koju on vodi, prenosi N1.rs.

U obraćanju poslanicima Kurti je rekao da je bilo radosti među predstavnicima opozicije zbog hapšenja generalnog direktora Kosovske energetske korporacije Nagipa Krasnićija, koji je pre izbora za direktora Kosovske energetske korporacije bio visoki funkcioner vladajućeg Samoopredelenja.

-Znamo da je bilo mnogo šefova u KEK-u u prošlosti. Bilo je zapanjujućih zloupotreba, ali se njima nikada nije bavio pravosudni sistem, odnosno Tužilaštvo. Tužilaštvo je veoma revnosno u ovom slučaju, kada je dobit KEK-a u 2022. godini bila 107 miliona evra- kazao je Kurti.

Optužio je tužilaštvo da nije reagovalo na desetine prijava novog rukovodstva KEK-a, na čelu sa Krasnićijem, za zloupotrebe ranijih rukovodstava, i naveo da je za sve odgovoran glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Bljerim Isufaj.

-A upravo ovaj tužilac želi da postane Glavni državni tužilac protivno volji predsjednika Republike, predsjednika kosovskog parlamenta i premijera Vlade. To je velika sramota i velika podrška čovjeku koji i pored trojice šefova države, uprkos gorkom iskustvu koje  država ima sa njim, želi da postane glavni državni tužilac- kazao je Kurti.

Dodao je da pravosudni sistem na Kosovu čami upravo zato što „imamo tužilaštvo koje nekad neće, nekad ne zna, a često i jedno i drugo“.

Kosovski demokratski institut  kritikovao je premijera Kosova Aljbina Kurtija i poslanike Samoopredeljenja zbog izjava protiv pravosudnih organa posle hapšenja generalnog direktora Kosovske energetske korporacije (KEK) Nagipa Krasnićija.

Generalni direktor KEK -a Nagip Krasnići pritvoren je juče posle podne, po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova, a zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj. Tužilaštvo je saopštilo da su povod za hapšenje dva ugovora koje je u ime KEK-a potpisao Krasnići koji se sumnjiči za krivična djela zloupotrebu službenog položaja, vršenje uticaja i sukob interesa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:33