/ FOTO YOUTUBE SKRINšOT AL JAZEERA BALKANS
03/03/2023 u 09:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kurti: Zajednica ne prolazi

Povodom izjava opozicije o evropskom planu osnovnih sporazuma, Kurti je rekao da su to negativna tumačenja

Poslanici Skupštine Kosova u kasnim noćnim satima nastavili su sjednicu, tokom koje je premijer Aljbin Kurti u više navrata ponavljao da "Zajednica ne prolazi" kod premijera ni Vlade, iako je prošla u Skupštini, prenosi Gazeta ekspres.

Šef izvršne vlasti je rekao da je "Zajednica", i bez sprovođenja na terenu, nanijela štetu samo kao ideja koja je doneta.

- Nisam se suštinski promijenio na gore, ali čvrsto vjerujem da ste se vi promijenili deklarativno na bolje. Konkretno, nekoliko poslanika: Bljerta Deljiu-Kodra, Arben Gaši, Armend Zemaj, Anton Cuni, Ferat Šala, glasali su za „Zajednicu” 27. juna 2013. godine, a sada me kritikuju, jer su se deklarativno promijenili- izjavio je Kurti.

Kurti je dodao da se koncept, svrha i značenje nisu promijenili, ali strategija jeste.

„Ja se nisam promijenio, ali pogled jeste. Sada gledaš drugačije. I tu imamo neosporan doprinos. Direktna posledica Pokreta Samoopredjeljenja je promjena u vašim očima“, rekao je Kurti na noćnoj sednici, prenosi Kosovoonline.

Kurti je pomenuo i frazu "Zajednica ne prolazi", dodajući da je ovaj sporazum prekršen u novembru i decembru.

- ’Zajednica’ je prošla ovde u Skupštini. „Zajednica” ne prolazi, nije prošla u sudu, nije prošla u narodu. „Zajednica” ne prolazi ni do premijera ni vlade. Ali ovde u Skupštini je to prošlo. Uključujući i poslanika, zaboravio sam da je pomjenem, sada mi je jasno zašto se buni, poslanica Ganimete Musljiu koja je glasala 27.juna 2013- izjavio je on.

Kurti je rekao da Srbija nije uspjela da nametne primjenu „Zajednice” kao preduslov.

- Zvanični Beograd je tokom ovih razgovora koje smo vodili želio kao preduslov implementaciju  ZSO. Možete li da vjerujete da je cijele prošle jeseni i ove zime Beograd insistirao da se, nakon sprovođenja ZSO, napravi dogovor. Ovo nije urađeno, ovo je naša pobjeda. Ta pobjeda pripada institucijama, narodu Kosova, održivosti ove države i tako dalje- rekao je on.

Povodom izjava opozicije o evropskom planu osnovnih sporazuma, Kurti je rekao da su to negativna tumačenja.

- Ovjde su izrečena neka predviđanja o opasnostima, legitimna su, shvatam ih vrlo ozbiljno, čak sam ih zapisao da ih bolje upamtim- dodao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 07:28