Аљбин Курти / - РТС
04/10/2021 u 11:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Курти: Залажемо се за пуни реципроцитет према Србији, укључујући међусобно признање

Према Куртију, у оквиру пуног реципроцитета, требало би да постоји међусобно признање између Косова и Србије

Премијер Косова Аљбин Курти рекао је да се влада коју предводи залаже за пуни реципроцитет, како би било правде у односима Косова са Србијом, преноси Репортери.

Према Куртију, у оквиру пуног реципроцитета, требало би да постоји међусобно признање између Косова и Србије.

- Рецирпоцитет није освета, али сматрамо да је то принцип добросусједских односа, концепта једнакости. Косово и Србија не могу имати неједнаке асиметричне односе, па ћемо се као независна држава, као влада, залагати за потпуни реципроцитет који би донио правду у земљи у смислу наших односа, а у оквиру овог реципроцитета узајамно признавање треба да буде центар, односно да Србија призна Косово - рекао је Курти.

Он је одбацио оптужбе опозиционих странака да штети односима са САД због отказивања пројекта гасовода, а потврдио је да су у сталном контакту са америчким МЦЦ.

- Наводи нису тачни, у контакту смо са МЦЦ, такође разговарамо о томе како је у овој фази најбоље користити средства која ће нам помоћи у нашим енергетским политикама. Дакле, ако смо рекли да нам је потребно више информација и студија, то не значи да смо одбили, али значи да смо одговорни. Америчка средства су добродошла и жељена, користиће их и наша влада - рекао је Курти.

Поводом самита ЕУ-Западни Балкан у Словенији, Курти је рекао да је заинтересован за споразуме у којима се Косово третира једнако и од којих грађани имају користи.

- Отворени смо и спремни за најбоље могуће сусједске односе, гдје нас међу ових шест земаља само Србија не признаје, а због њеног утицаја ни БиХ. Занимљиво је да земље Западног Балкана које су у НАТО признају Косово, па смо за споразуме у којима смо једнако третирани, чак и у погледу диплома и квалификација, дефинитивно смо заинтересовани - рекао је Курти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:01