/ ILUSTRACIJA FOTO: YOUTUBE RADIO SLOBODNA EVROPA
26/11/2022 u 15:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Žao mi je što Španija ne priznaje Kosovo

Životni standard na Kosovu je uvijek bio nekoliko puta niži nego u ostatku jugoslovenske federacije, pojasnio je on

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je, tokom boravka u Madridu, da mu je žao što je Španija priznaje Kosovo, prenosi Gazeta ekspres.

Kurti je u razgovoru sa španskim novinarima rekao da je razlog za to "pogrešno poređenje Kosova i Katalonije", prenosi Kosovo onlajn.

"Žao mi je što je Španija u manjini zemalja EU i NATO koje i dalje ne priznaju Kosovo. Mislim da je razlog za to nepoznavanje situacije. Kada smo proglasili nezavisnost, ne znam ko je od španskih političara pogrešno formulisao sličnost Katalonije sa slučajem Kosova", rekao je Kurti.

Kurti je na insistiranje španskog novinara da pojasni svoje riječi.

"Iz onoga što nam je rečeno, u Španiji je postojala zabrinutost da bi nezavisnost Kosova mogla poslužiti kao presedan za neke španske pokrajine koji žele da se otcijepe. Dakle, ne znam gdje možete pronaći sličnosti Kosova i Španije. Životni standard na Kosovu je uvijek bio nekoliko puta niži nego u ostatku jugoslovenske federacije. Godine 1979. razlika između Slovenije i Kosova bila je sedam prema jedan. U istoj socijalističkoj državi! Sirovine su vađene sa Kosova, a fabrike su bile u Srbiji i drugim dijelovima Jugoslavije. Mi smo bili rudari, a oni finansijeri", rekao je Kurti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:40