/ - FOTO: RKS-GOV.NET
29/11/2021 u 21:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Курти затражио од Пахора подршку за нова чланства Косова

На састанку су Курти и Пахор истакли обострано опредељење за продубљивање сарадње Косова и Словеније и јачање партнерства, наводи се у саопштењу

Косовски премијер Аљбин Курти састао се данас са предсједником Словеније Борутом Пахором. Двојица званичника разговарали су о дијалогу Београда и Приштине, док му је Курти затражио подршку за нова чланства Косова у међународним организацијама али и о подршку да би „елаборирао важност огледавања Србије о направљеној штети, уништавању и рату, злочинима извршеним на Косову“, пренос Nova S.

На састанку су Курти и Пахор истакли обострано опредељење за продубљивање сарадње Косова и Словеније и јачање партнерства, наводи се у саопштењу.

Курти се захвалио Пахору на, како је рекао, континуираној подршци Словеније – „пријатељске земље и стратешког партнера Косова“, преноси KoSSev.

-Словенија је наш драгоцијени партнер јер дјелимо исти интерес за мир и стабилност у региону и шире- поручио је косовски премијер.

Захвалио се Словенији на доприносу у мисији КФОР-а, те казао да се радује унапређењу билатералних односа у области одбране и безбједности.

Курти је Пахору уједно казао да је Косово посвећено учлањењу у ЕУ и НАТО-у, те да његова влада ради на томе.

Као и претходно косовска председница, Курти је такође од предсједника Словеније затражио подршку за чланство Косова у међународним организацијама и иницијативама.

Курти му се уједно похвалио да, иако је Косово кренуло касно са вакцинацијом, оно није хтјело да узме вакцине из Кине и Русије, већ је узело оне које су сертификовале ФДА и ЕМА.

Курти му се уједно похвалио привредним растом Косова, активностима у вези са кризом у Авганистану, као и борбом против криминала и корупције.

-Полиција је током ове године извела око 500 акција и око 900 рација и уништила 41 криминалну групу. Нећемо дозволити да било који појединац или група буду јачи од владавине права-казао је Курти.

У саопштењу косовске владе је само један пасус посвећен ономе што је Пахор рекао на састанку.

Кажу да је предсједник Словеније честитао Куртију на „новом приступу управљања“, али и да је био заинтересован да сазна више о напретку преговора са Београдом.

-Рекао је да је Словенија заинтересована да види напредак. Упркос потешкоћама, разговори се морају наставити- прењели су из косовске владе наводе Борута Пахора.

Са друге стране, Курти тврди да је улога Словеније у овом процесу веома важна и затражио је подршку да би „елаборирао важност огледавања Србије о нанетој штети, уништавању и рату, злочинима извршеним на Косову“.

Курти прецизира да је управо то предуслов за озбиљне разговоре и нормализацију односа, указавши још једном да је приоритет да се дијалог у Бриселу заврши узајамним признањем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:09