Miroslav Lajčak / foto: EPA
03/03/2023 u 20:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lajčak: Formiranje ZSO ne ugrožava funkcionalnost Kosova

Osnivanje ZSO dio je Briselskog sporazuma koji su Kosovo i Srbija postigle i potpisale 2013. godine. Sporazum je ratifikovan u skupštini, što znači da je to međunarodna obaveza Kosova, izjavio je Lajčak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je Zajednica srpskih opština međunarodna obaveza Prištine koja postoji 10 godina, a ne nešto što je nedavno „otkriveno“ i da takva zajednica neće uticati na funkcionalnost takozvanog Kosova, prenio je portal „Reporteri“.

„Pođimo od činjenica. Osnivanje ZSO dio je Briselskog sporazuma koji su Kosovo i Srbija postigle i potpisale 2013. godine. Sporazum je ratifikovan u skupštini, što znači da je to međunarodna obaveza Kosova. Dakle, to nije nešto što je otkriveno juče ili prošle godine, to je nešto što postoji skoro 10 godina. Zato to treba sprovesti“, izjavio je Lajčak za Atlantski savjet.

On je rekao da bi volio da se o ZSO više razgovara u okviru dijaloga, a manje kroz individualne izjave.

„Mi smo u našim dokumentima ponovili da svi unaprijed potpisani sporazumi moraju da se sprovedu. ZSO je dobio veliku pažnju i o njemu se mnogo raspravlja u javnosti. Volio bih da bude manje javne rasprave, a više diskusije u okviru dijaloga, gdie treba da se definišu parametri“, dodao je Lajčak.

Lajčak je naglasio da će parametre kako će se razvijati ZSO odrediti Priština i Beograd.

„Na Kosovu i Srbiji je da se dogovore šta će biti, a šta neće. Ne treba da se plašimo nečega što još nije na dnevnom redu. U procesu dijaloga Kosovo i Srbija su ravnopravne strane. Nijedna strana ne može protiv njene volje nametati svoju volju drugoj strani“, rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, postoje evropski modeli slični ZSO, koji su „ojačali funkcionalnost države, a ne oslabili“.

„Sa našim partnerima razgovaramo o postojećim modelima koji jačaju funkcionalnost država, a ne slabe ih, tako da smatramo da nema prostora za strah. Niko nema interes da slabi funkcionalnost Kosova. Na to ne treba da gledamo kao na prijetnju, kaznu ili kompromis, već kao obavezu. Takođe treba gledati i kao na izgradnju povjerenja kosovskih Srba i vlade u Prištini“, dodao je on.

Lajčak je dodao i da bi odlukom kosovskog Ustavnog suda Zajednica srpskih opština trebalo da bude osnovana, prenio je Tanjug.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. jun 2023 14:40