/ - SKRINšOT: KOSOVO ONLINE KOSOVO
02/06/2023 u 19:02 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lajčak i Eskobar dolaze u Prištinu i Beograd kako bi smirili tenzije

Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, i Eskobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, biće u posjeti u ponedjeljak i utorak

Specijalni predstavnici EU i SAD za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, posjetiće početkom sljedeće sedmice Prištinu i Beograd, javio je Radio Slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, i Eskobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, biće u posjeti u ponedjeljak i utorak.

Izvori navode da će njihova posjeta imati dva cilja, od kojih je prvi pronalaženje rješenja za izlazak iz trenutne situacije koja prijeti da ugrozi sve što EU smatra uspješnim u dijalogu. To znači da će fokus prije svega biti na smanjenju tenzija i na aktivnostima zasnovanim na onome što je juče predloženo u Moldaviji.

Drugi cilj Lajčaka i Eskobara će biti nastavak rada na redosljedu koraka za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, postignutog u Briselu 27. februara, i njegovog Implementacionog aneksa, o kojem su se lideri dvije strane dogovorili u Ohridu 18. marta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:16